Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Na Holíčskom zámku otvárajú fotografickú výstavu Petra Konečného

Snímka z výstavy Foto: Archív P. Konečného

Pre verejnosť bude výstava Personal Holocaust otvorená od 8. do 30. septembra.

Bratislava 7. septembra (Teraz.sk) - Názov výstavy fotografií Personal Holocaust, ale aj jej načasovanie na september vzbudzujú dojem, že snímky tematicky súvisia s jednou z najtragickejších kapitol slovenskej histórie. Ako potvrdzuje fotograf Peter Konečný, spojitosť tu naozaj je a viacero exponátov sa dotýka priamo tejto témy. „Podstatná časť môjho života je ovplyvnená sekundárnym stresovým syndrómom. Asi som ho zdedil po predkoch čo prežili holokaust,“ zdôveril sa Peter Konečný v nedávnom rozhovore pre Teraz.sk.

Výstava v priestoroch Holíčskeho zámku, ktorá dnes otvára svoje brány, však reflektuje aj „prenasledovanie“, ktorému bol Peter Konečný vystavený počas uplynulých rokov svojho života. Podľa organizátora, ktorým je mesto Holíč, ale tiež podľa samotného umelca pritom nie je zámerom expozície, aby bola pochmúrna – prináša aj úsmev, krásu, autorov obdiv k počiatkom fotografie či fascináciu výtvarnou kompozíciou.

„Čím som starší, tým viac sa cítim na začiatku. Prahnem viac a viac po vedomostiach. Naproti tomu je táto výstava bilanciou a dosiahnutím jednej z tvorivých mét. Je akýmsi nájdením seba samého, objavením spoločného menovateľa a pochopením, čo vlastne cez objektív hľadám,“ povedal o výstave autor.

Holíčsky zámok ponúkol na tento účel exkluzívne a mimoriadne veľkorysé výstavné priestory – na ploche cca 700 m2 bude vystavených 68 čiernobielych fotografií.
Peter Konečný, fotografie, kombo snímka
Foto: Archív P. Konečného

Kurátor Martin Vančo k výstave uviedol: „S Petrom Konečným som sa zoznámil práve pri príprave prezidentskej poštovej známky, keďže bol fotografom prezidentskej kampane Zuzany Čaputovej. Pre mňa to bol v roku 2019 začiatok našej tvorivej spolupráce, ktorá sa zavŕšila v roku 2021 na jeho retrospektívnej výstave fotografií Werkauswahl v Slovenskom kultúrnom inštitúte vo Viedni, ktorú som mal možnosť kurátorsky zastrešiť. Je pre mňa cťou aj potešením, že ma Peter zaangažoval aj do prípravy tohto nového výstavného projektu, ktorý považujem za jeho autokatarziu.“

Poštová známka podľa návrhu a snímky Petra Konečného
Foto: Archív P. Konečného

Personal Holocaust je ôsmou samostatnou výstavou fotografa, ktorého snímka „Daleko“ aktuálne vyhrala súťaž k emisii známky „Solidarita s Ukrajinou“ a bude bonusovou súčasťou výstavy.

Peter Konečný je známy aj ako textár a hudobník. Na vernisáži, ktoré sa uskutoční v stredu 7. septembra o 16.30 v Holíčskom zámku, sa predstaví aj ako kontrabasista s nitrianskym big bandom Swingless Jazz Ensemble. Pre verejnosť bude výstava Personal Holocaust otvorená od 8. do 30. septembra.