Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Kultúra

Na Ikariáde ocenili najúspešnejších autorov roku 2023

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Najviac ocenení si odniesli spisovateľ thrillerov Jozef Karika a gastroenterológ Ladislav Kužela. Cenu literárnej kritiky - Zlaté pero 2023 získala Michaela Rosová za knihu Dar.

Bratislava 22. mája (TASR) - Vydavateľstvo Ikar ocenilo v utorok (21. 5.) v Bratislave diela svojich najúspešnejších autorov za rok 2023 Zlatou a Platinovou knihou. Najviac ocenení si odniesli spisovateľ thrillerov Jozef Karika a gastroenterológ Ladislav Kužela. Cenu literárnej kritiky - Zlaté pero 2023 získala Michaela Rosová za knihu Dar. TASR o tom informovala PR manažérka Lucia Čarná.

Dodala, že tentoraz sa ceny odovzdávali v dvoch kategóriách - beletria a populárno-náučná literatúra. Ocenenie Zlatá kniha udeľujú za predaj viac ako 7000 knižných výtlačkov v prípade populárno-náučnej publikácie a viac ako 10.000 kusov v prípade beletrie. Platinovou knihou ocenili autorov za predaj vyše 15.000 knižných titulov populárno-náučnej literatúry a za viac ako 20.000 kusov pri beletrii.

Štyri ocenenia získal úspešný slovenský autor mysterióznych thrillerov Jozef Karika. Tri ocenenia si odniesol gastroenterológ Ladislav Kužela za svoje publikácie o zdravom trávení, na ktorých sa podieľal so Zuzanou Čižmárikovou a Martinou Kuželovou.

Dva kovy si z Ikariády odniesli aj autor bestsellerov Jozef Banáš, najúspešnejšia slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková a autor detektívnych románov Peter Šloser. Medzi ocenenými boli aj Martin Pyco Rausch, Zdena Studenková, Iveta Henzelyová, Jana Pronská, Zuzana Smatanová, Peter Nagy, Peter PPPítr Popluhár, Maroš Molnár a ďalší.

Vydavateľský dom a knižná distribúcia Ikar udeľuje ocenenia Zlatá kniha, Platinová kniha a Zlaté pero svojim najúspešnejším autorom od roku 2000. "Tento rok sa ocenenia rozšírili aj o tituly z vydavateľstva Slovenský spisovateľ," dodala Čarná.