Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Na jubilejnom ročníku hudobných cien Anděl uspela Lenka Dusilová

Hudobné ceny Anděl. Foto: TASR/AP

Lenku Dusilovú vyhlásila akadémia za sólovú interpretku roka, ocenenia si odniesla tiež za album roka (Rěka) a najlepšiu skladbu (Vlákna).

Praha 29. mája (TASR) - Česká speváčka Lenka Dusilová získala v sobotu večer najviac sošiek na jubilejnom 30. ročníku odovzdávania cien Českej hudobnej akadémie Anděl 2020. Slávnostný ceremoniál sa musel rovnako ako vlani pre pandémiu zaobísť bez účinkujúcich priamo v sále. S vopred nakrútenými vystúpeniami ho odvysielala Česká televízia.

Lenku Dusilovú vyhlásila akadémia za sólovú interpretku roka, ocenenia si odniesla tiež za album roka (Rěka) a najlepšiu skladbu (Vlákna).

Najlepším sólovým interpretom sa stal reper 7krát3. Pod týmto menom vystupuje spevák a hudobník z Českých Budějovíc Štěpán Hebík, ktorý v roku 2020 vydal EP s názvem I a hosťami Jiřím Kornom či skupinou PSH.

Na "andělské výslnie" sa vrátila kapela Tata Bojs, vyhlásená za skupinu roka 2020. V kategórii folk uspeli Robert Křesťan a Druhá Tráva s albumom Díl první. Křesťana ako osobnosť folku a country zároveň uviedli do Siene slávy.

Súčasťou Andělov je aj ocenenie pre slovenský album roka. Vlani ho podľa českých akademikov vydala skupina Le Payaco pod názvom Pohybliví v nehybnom.

V kategórii alternatíva zvíťazila mladá pesničkárka Amelie Siba, ktorá bola nominovaná aj na objav roka. Tým sa napokon stala Kateřina Marie Tichá, ktorá v minulom roku vydala debutový popový album Sami.

Spomedzi rockerov bola pri hlasovaní akademikov najúspešnejšia skupina Kurtizány z 25. Avenue s nahrávkou Honzíkova cesta. V kategórii džez dominoval kontrabasista a skladateľ Tomáš Liška s nahrávkou Hope.

Cena fanúšikov putuje reperovi Viktorovi Sheenovi. V kategórii rap však sošku prenechal projektu Yzomandias, za ktorým stojí Jakub Vlček, a jeho vlaňajšiemu albumu Prozyum.

Najlepší videoklip roka vznikol podľa výsledku hlasovania akadémie k skladbe Piš mi básně od Bert & Friends.

V kategórii klasika ocenili nahrávku klavírneho koncertu a symfonickej básne Toman a lesní panna od Vítězslava Nováka v interpretácii pianistu Jana Bartoša a Symfonického orchestra Českého rozhlasu (SOČR) pod taktovkou Jakuba Hrůša.

Cenu Anděl za Najlepší slovenský album roku 2020 získala skupina Le Payaco


Česká hudobná akadémia odovzdávala v sobotu večer (29. 5.) Ceny Anděl Coca-Cola 2020. Druhý rok je ich súčasťou aj kategória Najlepší slovenský album. Hlasuje v nej špeciálna akadémia zložená zo slovenských hudobných odborníkov a hudobníkov. Po minuloročnom debutantovi v tejto kategórii, skupine Nocadeň, sošku Anděla za Najlepší slovenský album získala skupina Le Payaco. Z trojice nominovaných albumov Svety od Kataríny Knechtovej, Hodina medzi psom a vlkom od Richarda Müllera získal najviac hlasov od slovenských akademikov ich album Pohybliví v nehybnom. TASR informoval PR manažér Rado Mešša.

„Máme z toho obrovskú radosť, vôbec sme s tým nerátali, veľmi nás to prekvapilo a potešilo. Ako sme povedali aj v 'ďakovačke', ocitli sme sa medzi hudobníkmi, ktorí tvoria tú najlepšiu muziku, ktorú hodnotí akadémia, čo je obrovská vec. To, že sme sa dostali do nominácií s Katkou Knechtovou a Richardom Müllerom je pre nás veľká česť a veľmi si to vážime. Je to veľká satisfakcia dostať takýto signál od ľudí, ktorí tomu rozumejú,“ povedal bezprostredne po skončení programu spevák a gitarista Le Payaco Tomáš Sloboda, ktorý si celý ceremoniál veľmi pochvaľoval: „Bolo to fantasticky zorganizované, 'šľapalo' to a malo to tú správnu dynamiku. A hlavne z toho bolo cítiť, že hudbou a kultúrou tam žijú. Bolo to priateľské, bezprostredné a príjemné. Cítili sme sa tam veľmi dobre a ďakujeme za všetky gratulácie.“

Najviac cien v hlavných kategóriách Cien Anděl Coca-Cola 2020 získala favorizovaná Lenka Dusilová. Zo štyroch nominácií pre výnimočný album Řeka premenila až tri. Uspela v kategóriách album, sólová interpretka a skladba, ktorú ovládla so singlom Vlákna. Jej album akademikov zaujal spevom aj nevšedným zvukom, na ktorom sa podieľali špičkový českí hudobníci a producenti Peter Ostrouchov a Aid Kid.

„To, ako jednoznačne album Řeka u akademikov uspel, len potvrdzuje, že sa Lenke Dusilovej podarila výnimočná nahrávka. Albumom roka sa stalo komplexne vystavané dielo, ktoré si vyžaduje jeho nerušené a sústredené počúvanie ako celku. Je to album, ktorý určite vydrží dlhšie, ako jeden rok,“ povedal predseda Českej hudobnej akadémie Honza Vedral.

O víťazoch tento rok pod dohľadom notára rozhodovalo 435 akademikov. „Aj tentokrát sme chceli pripraviť originálny a atraktívny formát programu, z ktorého sa nevytratia emócie a spontánnosť. Sme radi, že sa nám tento rok podarilo živý charakter Andělov aspoň čiastočne zachovať,“ uviedla producentka Cien Anděl Lucie Hájková.