Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Na Koncerte pre všímavých vystúpia CHVM aj Chiki lili Tu-a

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Súčasťou programu má byť diskusia Olivera Reháka s Fedorom Gálom a Miroslavom Tóthom.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Koncert pre všímavých, ktorý tradične pripravuje na 17. novembra festival Pohoda, bude v tomto roku vo výnimočnom formáte. "Pôjde o mix online prenosu svetovej premiéry prvej časti diela Black Angels Songs skladateľa Miroslava Tótha z Kultúrneho prostriedku T3 a koncertov alternatívnych legiend CHVM a Chiki liki Tu-a v rámci Pohoda_FM_Live v živom vysielaní Rádia FM," informoval TASR PR manažér Anton Repka. Súčasťou programu má byť diskusia Olivera Reháka s Fedorom Gálom a Miroslavom Tóthom. Program v T3-ke sa začne o 16.00 h, Pohodu_FM si môžu poslucháči vypočuť od 20.00 h.

"Black Angels Songs je nové sláčikové kvarteto Miroslava Tótha, ktoré rozdelil na dve časti BOOK I. a BOOK II. Jeho idea začala vznikať cestou na generálnu skúšku Kronos Quartet pred premiérou Kvarteta siahajúcich chápadiel na Pohode 2018 v rámci rozhovoru Miroslava Tótha s Davidom Harringtonom. Skladba je inšpirovaná kvartetom Black Angels od Georga Crumba, od ktorého vzniku ubehlo v tomto roku polstoročie," vysvetlil Repka s tým, že Miroslav Tóth sa rozhodol nové dielo venovať rodičom jedného z lídrov Verejnosti proti násiliu z roku 1989 Fedora Gála –  Barbore Gálovej a Vojtechovi Gálovi, ktorý bol zavraždený na pochode smrti.

Black Angels Songs je rozdelené na dve knihy. BOOK I. uvedú v premiére 17. novembra o 16.00 h – v čase, keď je naplánovaný aj protest prívržencov ĽSNS. Nadväzujúcu Druhú knihu (BOOK II.) chcú tvorcovia odpremiérovať 14. marca 2021. "BOOK II. spracuje nahrávku BOOK I. a záznam protestu neonacistov a ďalších ľudí ako chorál, vďaka čomu vznikne akési dystopické requiem," dodal Repka. BOOK I. zaznie v podaní popredných interpretov súčasnej hudby Andreja Gála, Petra Zwiebela, Anny Veverkovej a Davida Danela, ktorí vytvoria Dystopic Requiem Quartet. Koncert je súčasťou série Zhluk.

Na Koncerte pre všímavých zahrajú svojim fanúšikom prostredníctvom Rádia_FM Chiki liki tu-a, ktorí túto jeseň plánovali oslavy založenia kapely v rámci nateraz odloženého turné s názvom Dvadsaťpäť roky. Štyridsiatku na scéne oslávi živým vystúpením v rozhlase aj undergroundová skupina Chór vážskych muzikantov (CHVM).