Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Na Konvergenciách v Bratislave zaznie komorná hudba Leoša Janáčka

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Festival uvedie aj rozmarný Pochod modráčků, ktorý Janáček napísal ako spomienku na detstvo.

Bratislava 3. februára (TASR) – Jarná edícia medzinárodného festivalu komornej hudby Konvergencie prinesie po ôsmy raz portrét významnej skladateľskej osobnosti. Od 2. do 12. marca zaznejú v Bratislave zásadné komorné opusy Leoša Janáčka. "Na festivale vystúpia českí klaviristi Jan Jiraský a Miroslav Beinhauer, sláčikové kvarteto Zemlinsky Quartet, sopranistka Adriana Kučerová, huslista Milan Paľa, či folkový spevák Vladimír Merta,“ avizujú organizátori.

Pripomínajú, že vďaka originálnemu jazyku inšpirovanému ľudovou hudbou sa Janáček zaraďuje medzi najvýznamnejších skladateľov 20. storočia. Jeho diela uvádzajú prestížne operné domy a nechýbajú ani na koncertných pódiách po celom svete. "Janáček je tak trochu aj ´náš´ skladateľ. Inšpiroval sa nielen moravským, ale aj slovenským folklórom. Na Slovensku sa cítil dobre. A my sa dobre cítime s jeho hudbou, je nám blízka," hovorí umelecký riaditeľ Konvergencií Jozef Ľupták.

Festival uvedie aj rozmarný Pochod modráčků, ktorý Janáček napísal ako spomienku na detstvo. V podaní violončelistu Jozefa Luptáka a klaviristky Nory Skutovej si bude možné vypočuť aj Pohádku na motívy príbehu o cárovi Berendejovi a jedno z Janáčkových najpopulárnejších diel, cyklus Po zarostlém chodníčku. "Pôvodne klavírne dielo zaznie v úprave pre sláčikové kvarteto Jarmila Burghausera. Dnes je známy predovšetkým ako muzikológ, no bol tiež skladateľom a dirigentom a ako skaut sa stal predobrazom postavy v jednej z kníh Jaroslava Foglara," približuje festival. Dodáva, že Burghauserovu úpravu prvej knihy cyklu Po zarostlém chodníčku naštudovali slovenskí hudobníci Peter Biely (husle), Daniel Rumler (husle), Martin Ruman (viola) a Jozef Lupták (violončelo).

V programe figuruje aj Janáčkove Capriccio. "Vznik komornej skladby inšpiroval klavirista Otakar Hollmann, ktorý prišiel o ruku v 1. svetovej vojne," dodávajú organizátori Konvergencií. Capriccio uvedie na festivale špecialista na hudbu 20. a 21. storočia Miroslav Beinhauer spolu s členmi Brno Contemporary Orchestra pod taktovkou Pavla Šnajdra.

Jarné Konvergencie sa uskutočnia 2. až 12. marca v Moyzesovej sieni, kníhkupectve Artforum a v galérii Umelka.