Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Na Kubánskom veľvyslanectve sprístupnili výstavu obrazov M. Borodáča

"Patrí k tradíciám Kubánskeho veľvyslanectva každý rok otvoriť brány a prezentovať slovenské umenie," povedala veľvyslankyňa Kubánskej republiky v SR Loipa Sánchez.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Výstavu obrazov slovenského výtvarníka strednej generácie Martina Borodáča sprístupnili v priestoroch Veľvyslanectva Kubánskej republiky v Bratislave.

"Patrí k tradíciám Kubánskeho veľvyslanectva každý rok otvoriť brány a prezentovať slovenské umenie. Takéto aktivity považujeme za veľmi prospešné pre rozvoj priateľských vzťahov medzi našimi národmi", povedala veľvyslankyňa Kubánskej republiky v SR Loipa Sánchez. "Tentokrát sme pozvali akademického maliara Martina Borodáča. Z jeho obrazov prýšti energia a radosť, oslovila nás farebnosť jeho diela. Umelecká tvorba M. Borodáča je veľmi blízka kubánskemu naturelu. Prajeme si, aby táto výstava bola pozdravom Kuby Slovenskej republike a jej obyvateľom," zdôraznila v príhovore veľvyslankyňa.

Kurátor výstavy Ivan Lehotský na vernisáži (18. apríla) okrem iného vyzdvihol, že Martin Borodáč je svojský, jedinečný a autentický výtvarník. Jeho obrazy sa ľuďom nevnucujú, ale svojím obsahom, fantáziou tvarov a farebnosťou oslovujú divákov a motivujú ich k zamysleniu. Informoval prítomných, že autor pravidelne vystavuje nielen v Bratislave, ale predstavil sa aj v Rakúsku, v Paríži, na výstave moderného umenia v USA a iných krajinách. Najmenej desaťkrát vystavoval svoju tvorbu v Chorvátsku.

Lehotský, ktorý ako povedal, nie je profesionálny kunshistorik, ale katolícky teológ a milovník umenia, sa vyznal, že má vrelý vzťah ku kubánskemu ľudu a kubánskemu umeniu, či už hudobnému, výtvarnému alebo inému.

Borodáč uviedol, že na túto výstavu vybral obrazy z obdobia uplynulých desiatich rokov, pričom viac ako polovicu z nich tvoria nové diela z roku 2011 a 2012. "Považujem sa veľmi dôležitú slobodu vo všeobecnosti, ale aj slobodu v umeleckej tvorbe. Preto častou témou mojich obrazov, ktorú spájam so slobodou, je príroda, more, piesok, tanečnice, pláž," vyznal sa maliar.

Martin Borodáč (narodený 14.1. 1964) absolvoval Strednú umelecko-priemyselnú školu v Bratislave a ďalších šesť rokov študoval monumentálnu maľbu na Surikovovej výtvarnej akadémii v Moskve. Žije a tvorí v Bratislave.

Na vernisáži sa zúčastnili predstavitelia kultúrneho, politického a spoločenského života, diplomatických misií v SR a iní hostia.