Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Na Lovestream festival príde aj skupina Rare Americans

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Kapelu založili James a Jared Priestnerovci pred pár rokmi na dovolenke v Karibiku, kde James viac-menej zo žartu navrhol bratovi, aby spolu napísali nejaké pesničky.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Nový hudobný Lovestream festival v Bratislave ohlasuje ďalšieho účinkujúceho v sobotňajšom programe 11. júna, kde okrem iných vystúpia aj Zoe Wees, Zara Larsson, Lost Frequencies a hlavne Dua Lipa. A práve do tejto sobotňajšej zostavy pribúda ďalšie meno, tentoraz indie-rocková partička z kanadského Vancouveru s raritným názvom Rare Americans. TASR informoval PR manažér Ján Kakaščík.

Rare Americans je kapela, ktorá svojimi chytľavými textami láka od svojho založenia pred štyrmi rokmi stále viac fanúšikov, toto leto vyráža prvýkrát na európske turné. Ich videoklipy sú animované a už dnes majú vyše 150 miliónov pozretí.

Kapelu založili James a Jared Priestnerovci pred pár rokmi na dovolenke v Karibiku, kde James viac-menej zo žartu navrhol bratovi, aby spolu napísali nejaké pesničky. Jared súhlasil a dokonca navrhol, nech urobia rovno celý album a práve tak vznikol prvý eponymný album Rare Americans.



Jared s kapelou nevystupuje a podieľa sa na úspechu síce iba ako spoluautor, ale čo je na tejto americko-kanadskej kapele najzaujímavejšie, že v nej hrajú na gitary aj dvaja Slováci ako repa - Ľubo Ivan a Ján Čajka. Skupinu 'ojedinelých Američanov' dopĺňa bubeník Duran Ritz a práve v tejto zostave už majú za sebou slušnú fanúšikovskú základňu, na konte tri albumy a niekoľko singlov. Najznámejším z nich je skladba Brittle Bones Nicky s takmer 65 miliónmi zhliadnutí na Youtube a cenou Juno 2020 v kategórii Producent roka.

Ostatný tretí album s jednoduchým označením 3 vznikal počas lockdownu a je doplnený o osem vzájomne súvisiacich animovaných videoklipov, ktoré stavajú na farebnom a animovanom vesmíre plnom postáv a príbehov s názvom Crooked City.

Ich príbehy si nájdu fanúšikov medzi každým, kto sa ocitol niekedy na dne a potreboval povzbudiť. James Priestner hovorí: "Snažíme sa inšpirovať a posilniť našich fanúšikov, sme nezávislá kapela, trochu smoliari a myslíme si, že veľa našich fanúšikov sa cíti presne tak isto."