Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Na medzinárodnom festivale Etnofilm ukážu 20 dokumentárnych filmov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Hlavným zámerom festivalu je predstaviť najnovšie dokumentárne filmy o kultúrnej a sociálnej rôznorodosti ľudského spoločenstva.

Čadca 8. novembra (TASR) – Na 22.ročníku medzinárodného filmového festivalu dokumentárneho etnologického filmu Etnofilm Čadca ponúknu návštevníkom od utorka do piatku 11. novembra 20 filmov. Riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci Silvia Kajanková pre TASR uviedla, že celkovo sa do súťaže prihlásilo 68 filmov z 21 krajín.

Pripomenula, že Etnofilm Čadca je najstarším filmovým festivalom na Slovensku. "Históriu začal písať v roku 1980, keď sa v Čadci po prvý raz stretli tvorcovia filmov o ľudovej kultúre. Nerozlučne sa s ním spájajú mená mnohých výrazných osobností slovenského umeleckého, vedeckého a kultúrneho života. Festival má trvalé miesto medzi odbornou i laickou verejnosťou ako unikátne filmové podujatie," priblížila riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska.

Hlavným zámerom festivalu je podľa nej predstaviť najnovšie dokumentárne filmy o kultúrnej a sociálnej rôznorodosti ľudského spoločenstva. "Zvýšiť povedomie širokej verejnosti, filmárov, vedcov a médií o potrebe jej ochrany, podporiť vznik nových filmových diel, študentskú a neprofesionálnu tvorbu. Prispieť k rozvoju slovenskej filmovej tvorby v oblasti vizuálnej antropológie, organizovať na pôde festivalu odborné a vzdelávacie podujatia," doplnila Kajanková.

Výsledky 22. ročníka Etnofilmu vyhlásia v piatok (11. 11.) v Dome kultúry v Čadci. Hlavnými organizátormi festivalu sú Žilinský samosprávny kraj, Kysucké kultúrne stredisko v Čadci a mesto Čadca.