Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Kultúra

Na MFF v Benátkach ocenia amerického filmára Briana De Palmu

Brian de Palma, archívne foto. Foto: TASR/AP Photo

Ocenený režisér, ktorý 11. septembra oslávi (možno práve v Benátkach) 75. narodeniny, má na konte také filmy ako napríklad Carrie, Zjazvená tvár, Nepodplatiteľní alebo Mission Impossible.

Benátky/Los Angeles 14. augusta (TASR) - Renomovaný americký filmár Brian De Palma si 9. septembra prevezme v rámci Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach ocenenie, ktorým organizátori tejto prehliadky v spolupráci so švajčiarskou hodinárskou firmou Jaeger-Le Coultre vzdávajú hold špičkovým predstaviteľom svetovej kinematografie. Informovali o tom viaceré filmové internetové servery.

Cenu Premio Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmaker udeľujú v Benátkach od roku 2006. Jej doterajšími laureátmi sú japonský filmár Takeši Kitano, jeho francúzska kolegyňa Agnes Vardaová, Abbas Kiarostami z Iránu, herec a režisér Sylvester Stallone (USA), Mani Ratnam (India), veľké hviezdy nielen americkej kinematografie, herec Al Pacino a režisér Spike Lee, ako aj taliansky filmár Ettore Scola. Vlani sa rovnakého ocenenia dostalo americkému hercovi Jamesovi Francovi.

Riaditeľ benátskej prehliadky Alberto Barbera v tejto súvislosti pripomenul, že Brian De Palma si získal kredit ako dieťa umeleckej epochy 70. rokov sprevádzanej novátorskymi počinmi, ale predovšetkým ako jeden z najpripravenejších filmárov, ktorý s využitím originálnych postupov vyvinul vlastný rozprávačsky jazyk filmových príbehov. Jeho diela sú tak pastvou pre oči, dodal.

Na festivale v Meste lagún premietnu na počesť rodáka z Newarku v svetovej premiére, avšak mimo súťaže dokumentárny film Palma, prácu režisérskej dvojice Noah Baumbach-Jake Paltrow.

Ocenený režisér, ktorý 11. septembra oslávi (možno práve v Benátkach) 75. narodeniny, má na konte také filmy ako napríklad Carrie (1976), Zjazvená tvár (1983), Nepodplatiteľní (1987) alebo Mission Impossible (1996). Jeho filmografia obsahuje však viac ako tri desiatky prác.