Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Kultúra

Na muzikálovom festivale si pripomenú 10. výročie úmrtia J. Bednárika

Na archívnej snímke z 30. septembra 2007 v Nitre režisér Jozef Bednárik. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Spomínať na "Beďa", ako ho blízki a tí, ktorých mal rád, volali, prídu jeho súrodenci, Daniel Hůlka, Mirka Partlová, Zdeněk Barták, Andrea Zimányiová, Ján Greššo či Štefan Skrúcaný.

Brusno 14. augusta (TASR) - Kúpele Brusno sa vždy na jeden letný víkend stávajú miestom stretnutí muzikálových tvorcov, režisérov, interpretov a divákov z celého Slovenska. Spája ich Muzikálový festival Jozefa Bednárika, ktorý sa tento rok uskutoční 18. a 19. augusta. Umelci a návštevníci si na podujatí pripomenú desiate výročie úmrtia režisérskej i hereckej legendy a zároveň oslávia 80. narodeniny českého klarinetistu, saxofonistu, skladateľa a dirigenta Felixa Slováčka. TASR o tom v pondelok informoval organizátor Ján Kubiš.

"Festival si počas predchádzajúcich ročníkov vytvoril kredit hudobného sviatku. Miesta, kde sa schádzajú milovníci muzikálových melódií z celej krajiny i zahraničia. Aj na tento, už 16. ročník prídu mnohé rešpektované osobnosti, ktoré podujatiu dodajú punc najvyššej exkluzivity," konštatoval Kubiš s tým, že práve milovníci muzikálových a filmových melódií vytvárajú nezameniteľnú atmosféru na festivalovej Terase muzikálovej slávy Jozefa Bednárika.

Spomínať na "Beďa", ako ho blízki a tí, ktorých mal rád, volali, prídu jeho súrodenci, Daniel Hůlka, Mirka Partlová, Zdeněk Barták, Andrea Zimányiová, Ján Greššo, Štefan Skrúcaný, Dárius Kočí, Jana Hubinská, Majo Labuda a ďalšie osobnosti. Odznejú aj Šansóny pre Beďa v podaní Andrey Zimányovej a v programe je tiež Generálka - od Jozefa po Modrú ružu - pocta pre Jozefa Bednárika. Organizátori si tiež pripomenú Hanu Zagorovú, ktorej piesne zaspievajú študenti Konzervatória Jána Levoslava Bellu z Banskej Bystrice.

"Pri príležitosti 80. narodenín Felixa Slováčka zaznejú najslávnejšie, prevažne filmové melódie, ktoré prídu zahrať a zaspievať Sisa Sklovská, Richard Rikkon a ďalší gratulanti," dodal Kubiš.

Počas konania festivalu už tradične pribudne na Terase muzikálovej slávy tabuľa s menom rešpektovanej osoby a dve osobnosti si odnesú ocenenie Brusnianska Brusnica. Mená ocenených organizátori zatiaľ nezverejnili.