Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Na nádvorí kaštieľa Esterházyovcov v Galante budú africké trhy

Na archívnej snímke z 22. augusta 2001 objekt neogotického kaštieľa Esterházyovcov v meste Galanta. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Neogotický kaštieľ Esterházyovcov je v súčasnosti v centre pozornosti Galanťanov. Po obnove veže sa aktuálne uchádza v súťaži Fénix v hlasovaní o titul Kultúrna pamiatka roka.

Galanta 18. marca (TASR) - Nádvorie neogotického kaštieľa v Galante zažije v sobotu (19. 3.) atmosféru afrického trhu. Gastronomické špeciality kontinentu predstaví obyvateľom mesta i návštevníkom česko-ugandský projekt. Informuje o tom mesto na svojej webovej stránke.

V ponuke bude exotické ovocie priamo dovezené z Afriky a Ázie od drobných farmárov, sušené ovocie, korenie zo Zanzibaru, káva či čokoláda. Podujatie na nádvorí sa začne o 10.00 h.

Neogotický kaštieľ Esterházyovcov je v súčasnosti v centre pozornosti Galanťanov. Po obnove veže sa aktuálne uchádza v súťaži Fénix v hlasovaní o titul Kultúrna pamiatka roka. V neogotickom štýle bol prestavaný v polovici 19. storočia. Do roku 1993 tam sídlili rôzne inštitúcie, teraz je v majetku mesta, ktoré ho postupne opravuje. Obnovu južnej veže ukončili v roku 2021. V menšej, severnej, sa nachádza tematická kaviareň a vináreň, kancelárske a reprezentačné priestory. Vyššia, južná veža je symbolom mesta a stala sa súčasťou erbu. Poskytuje návštevníkom vyhliadku z najvyššieho bodu kaštieľa na súčasnú Galantu.