Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Na novej knihe o Rómoch na Slovensku pracovalo 22 expertov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Autori na príkladoch poukazujú na etnické a kultúrne stereotypy, ktoré sa podieľajú na vytváraní obrazu o Rómoch.

Bratislava 2. júla (TASR) - Obraz nepoznaného sveta, ktorý je opakom toho "nášho". Takúto možnosť ponúka nová knižná publikácia o Rómoch na Slovensku pod názvom Čierno-biele svety. Rómovia v majoritnej spoločnosti na Slovensku.

Na viac ako 600 stranovej publikácii sa autorsky podieľalo 22 expertov z rôznych disciplín zo Slovenska, Českej republiky a Bulharska, ktorí sa venujú výskumu Rómov na Slovensku. Knihu, ktorá vznikala niekoľko rokov v rámci projektu VEGA v Ústave etnológie (ÚEt) SAV, zostavili editori Tatiana Podolinská a Tomáš Hrustič. "Chceli sme, aby jednotlivé kapitoly boli založené na dlhodobých etnografických výskumoch, aktuálnych kvalitatívnych či originálnych kvantitatívnych výskumoch," predstavili knihu editori. "Všetky texty sú podložené originálne interpretovanými dátami z autorských výskumov, a tiež pracujú s aktuálnymi teoretickými konceptmi zo sociálnych a humanitných vied," dodali.

Autori na príkladoch poukazujú na etnické a kultúrne stereotypy, ktoré sa podieľajú na vytváraní obrazu o Rómoch. "Našou snahou bolo tiež priblížiť perspektívu zvnútra rómskych komunít, najmä z pohľadu zamyslenia sa nad tým, prečo niektoré vyrovnávacie politiky, či vládne opatrenia v praxi zlyhávajú," ozrejmili editori.

Priznávajú, že publikácia skôr približuje a interpretuje situáciu ako navrhuje riešenia. "Na základe týchto údajov a interpretácií sa však dajú načrtnúť konkrétne riešenia. Mnohé texty tak majú potenciál byť inšpiráciou a návodom aj pre kompetentné autority, ktoré sa snažia nastavovať integračné politiky," vyhlásili editori novej publikácie.

Prezentácia titulu spojená s diskusiou s autormi sa uskutoční 7. júla o 16.00 h v Pálffyho paláci v Bratislave.