Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na otvorení 74. sezóny SF zaznejú diela Kráka, Korngolda a Mahlera

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Hosťom SF v aktuálnej sezóne bude opäť dirigent svetového renomé Juraj Valčuha, rumunský umelec Ion Marin, bývalí šéfdirigenti SF Emmanuel Villaume a James Judd a mnohí slovenskí a českí dirigenti.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) odohrá 20. a 21. októbra otváracie koncerty svojej 74. sezóny. Na úvodných koncertoch so spoluúčinkujúcim Slovenským filharmonickým zborom a pod taktovkou šéfdirigenta Daniela Raiskina zaznejú diela Egona Kráka, Ericha Wolfganga Korngolda a Gustava Mahlera. Sólistkou bude holandská husľová virtuózka Simone Lamsma. Informovalo o tom vedenie SF na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave.

Na otváracích koncertoch zaznie premiéra vokálno-inštrumentálneho diela slovenského skladateľa Egona Kráka Nebeskí anjeli. "Je to pripomienka na renesančného autora Josquina Despreza," uviedol pre TASR generálny riaditeľ SF Marián Turner. V interpretácii mladej holandskej huslistky Lamsma zaznie husľový koncert brnianskeho rodáka Korngolda, držiteľa dvoch Oscarov za filmovú hudbu, ktorú komponoval pre Hollywood po emigrácii do USA v roku 1938. Koncert pre husle D dur je skladateľovým povojnovým dielom, ktoré venoval Alme Mahlerovej, manželke Gustava Mahlera. Práve jeho veľkolepá Symfónia č. 5 z roku 1902 koncertný večer uzavrie.

Turner upozornil aj na koncert k 100. výročiu SOZA zostavený z hudby slovenských autorov, ktorú vytvorili pre slovenské filmy ako Zem spieva, Posledná bosorka, Šťastie príde v nedeľu, Pacho, hybský zbojník, Nevesta hôľ, Medená veža, Obchod na korze a iné. Poslucháči si ho vypočujú v Populárnom cykle hneď na úvod sezóny (27. a 28. 10.).

Abonentov a návštevníkov filharmónie čaká v jej 74. sezóne 14 koncertných cyklov. Okrem otváracích koncertov sa SF predstaví so šéfdirigentom Danielom Raiskinom na siedmich dvojiciach koncertov hlavných abonentných cyklov. Ako uviedol pre TASR dramaturg Juraj Bubnáš, v pestrej programovej ponuke figuruje orchestrálna suita z baletu Romeo a Júlia Sergeja Prokofieva, Prsteň Nibelungov bez slov, monumentálny orchestrálny výber z opernej tetralógie Richarda Wagnera v spracovaní Lorina Maazela. Na svoje si prídu aj milovníci vokálnej hudby, zaznie kantáta Carmina burana Carla Orffa a tiež dva veľké opusy Ludwiga van Beethovena Missa solemnis a Symfónia č. 9 d mol. Obohatením sezóny bude i oratórium Óda na radosť Jána Cikkera.

Hosťom SF v aktuálnej sezóne bude opäť dirigent svetového renomé Juraj Valčuha, rumunský umelec Ion Marin, bývalí šéfdirigenti SF Emmanuel Villaume a James Judd a mnohí slovenskí a českí dirigenti. Spomedzi sólistov Bubnáš spomenul aj španielskeho violončelistu Pabla Ferrandéza a klaviristov Olgu Schepsovú a Jonathana Fournela.

V júni čaká filharmonikov vystúpenie vo viedenskom Musikvereine, v závere sezóny sa predstavia s českým dirigentom Leošom Svárovským na turné v Japonsku. "Krásne budú zahraničné koncerty Slovenského komorného orchestra v Paríži, Helsinkách, Tallinne, ale aj Slovenského filharmonického zboru v Berlíne, Stuttgarte alebo tureckom Istanbule," uzavrel Turner.