Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Na Palárikovu Rakovú bude pozývať tradičný sprievod divadelníkov

Foto z Palárikovej Rakovej. Archívne foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V súťažnej časti sú vo štvrtok v čadčianskom Dome kultúry v programe divadelné predstavenia Zabíjačka a Nebo – Peklo, v Kultúrnom dome Jána Palárika v Rakovej Ženský zákon.

Čadca 7. augusta (TASR) – Na 53. národnej súťažnej prehliadke ochotníckych divadelných súborov Palárikova Raková bude druhý septembrový týždeň pre divákov pripravených 11 divadelných a päť sprievodných podujatí. TASR o tom informovala riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska (KKS) v Čadci Silvia Kajanková.

Pripomenula, že poslaním prehliadky je motivovať ochotnícke divadelné súbory na inscenovanie pôvodnej slovenskej dramatickej tvorby, dramatizáciu pôvodných prozaických textov a písanie nových dramatických diel. "Pohostinné predstavenie Louis Braille na motívy hry Beaty Panákovej Na vlastných krídlach a predstavenie Žofia mapujúce život Žofie Bosniakovej sú v programe v utorok 7. septembra. Ďalší deň je pripravené predstavenie pre najmenších – rozprávka Pavla Dobšinského Janko a Marienka," doplnila riaditeľka KKS.

Tradičný sprievod divadelníkov bude pozývať na Palárikovu Rakovú v stredu 8. septembra. "Vyvrcholí na Palárikovej ulici v Čadci za účasti živých sôch a s hudobným sprievodom pedagógov Základnej umeleckej školy M. R. Štefánika v Čadci. Prehliadku tradične otvorí vo štvrtok 9. septembra v obci Raková spomienková slávnosť a pietna spomienka na Jána Palárika," doplnila Kajanková.

V súťažnej časti sú vo štvrtok v čadčianskom Dome kultúry v programe divadelné predstavenia Zabíjačka a Nebo – Peklo, v Kultúrnom dome Jána Palárika v Rakovej Ženský zákon. "Záver súťažnej časti bude v dome kultúry patriť predstaveniu Pani richtárka. Ocenených spoznáme na slávnostnom vyhlásení výsledkov, súčasťou ktorého je profesionálne predstavenie Rysavá jalovica," dodala riaditeľka KKS.

Pre verejnosť sú pripravené sprievodné podujatia. "Tematický seminár pre pedagógov a recitátorov stredných škôl Umelecký prednes a divadlo. V stredu vystúpenie Milky Zimkovej a jej dvoch monodrám Čas kikiríkania a Neveľo nas idze, neveľo nam treba. Počas celého podujatia sú naplánované výstavy výtvarných a literárnych prác detí materských, základných a umeleckých škôl, ako i výstava kníh a dokumentov z fondu Kysuckej knižnice v Čadci," uzavrela Kajanková.