Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Na online koncerte Slovenskej filharmónie zaznie A. Dvořák aj Cikker

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Sólový part plný náročných rytmických pasáží a tém inšpirovaných slovenským folklórom zaznie v interpretácii Jordany Palovičovej.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Slovenská filharmónia pod taktovkou šéfdirigenta Daniela Raiskina pokračuje v piatok 23. apríla v sérii symfonických online koncertov. V programe figurujú diela Antonína Dvořáka i Jána Cikkera. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Večer otvorí koncertná predohra Můj domov Antonína Dvořáka, ktorá je súčasťou scénickej hudby. "Skladateľ ju skomponoval na žiadosť Dočasného divadla (Prozatimního divadla, predchodcu Národného divadla v Prahe) k hre Františka Ferdinanda Šamberka Josef Kajetán Tyl," priblížila Tolstova.

Priaznivci vážnej hudby si môžu vypočuť aj Concertino pre klavír a orchester Jána Cikkera z roku 1942. Sólový part plný náročných rytmických pasáží a tém inšpirovaných slovenským folklórom zaznie v interpretácii Jordany Palovičovej. Podľa SF ide o prominentnú interpretku Cikkerových klavírnych diel, "za čo jej bola v roku 2016 udelená Cena Jána Cikkera. Zúčastnila sa na nahrávke Cikkerových diel pod názvom Komorné a koncertantné diela, ktorá vznikla pri príležitosti jeho storočnice," dodáva Tolstova s tým, že Palovičová sa ako sólová a komorná hráčka predstavila na mnohých festivaloch, ako sólistka spolupracuje s poprednými slovenskými a zahraničnými orchestrami. Súčasne pôsobí ako docentka na Katedre klávesových nástrojov a cirkevnej hudby HTF VŠMU v Bratislave.

"Z deviatich symfónii petrohradského rodáka Alexandra Glazunova zaznie na záver programu Symfónia č. 1 E dur 'Slovanská' op. 5 z roku 1881, ktorú skomponoval skladateľ ako 16-ročný," avizuje SF koncert, ktorý možno v priamom prenose sledovať o 19.00 h na stream.filharmonia.sk.