Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Kultúra

Na Piešťanskom rendezvous vystavujú v DU M. Komáček a F. Pavlica

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Inšpiráciou pre Pavlicu a jeho vystavené práce sú ľudové zvyky Slovácka.

Piešťany 19. novembra (TASR) - Súčasťou 25. ročníka festivalu česko-slovenského umenia Piešťanské rendezvous je popri divadelných a koncertných vystúpeniach a filmových predstaveniach výstava dvojice súčasných výtvarníkov. Slovenskú stranu rieky Morava zastupuje Marián Komáček a moravskú František Pavlica. Pre spoločnú prezentáciu v piešťanskom Dome umenia ich spojila kurátorka Zora Petrášová.

Komáček prišiel do Piešťan s maľbou, litografiou a objektom, ku ktorým ho inšpiroval nemecký renesančný maliar, grafik, rytec Albrecht Dürer. Dielam, ktoré sú poctou tomuto umelcovi, sa venuje už od vysokoškolských štúdií a permanentne ich zostavu dopĺňa. Názov S Dürerom na cestách vystihuje putovanie jeho prác na Slovensku, piešťanská prezentácia je v poradí ôsma. "Prvá bola na hrade Červený Kameň. Trvala pol roka a navštívilo ju tritisíc ľudí. Podobné to bolo v Bratislave a na ďalších miestach. Teší ma záujem ľudí i skutočnosť, že vedia, kto Dürer bol," povedal Komáček pre TASR.

V roku 2024 pripravuje ešte jednu domácu prezentáciu doplnenú o voľnú tvorbu a potom, ako dodal, poputuje s Dürerom do zahraničia. Komáčkove diela sú variáciami päťstoročných predlôh, a tak napríklad známy obraz Matka je doplnený o moderné dioptrické okuliare pre starú ženu, alebo na písacom stole, ktorý Komáček prisúdil Dürerovi, možno nájsť počítač. "Doplnil som to, čo nemohol poznať," povedal.

Inšpiráciou pre Pavlicu a jeho vystavené práce sú ľudové zvyky Slovácka. Ústredným obrazom výstavy v Piešťanoch je zachytenie historickej návštevy jedného z najväčších sochárov 19. storočia, Francúza Augusta Rodina. Pred 121 rokmi prišiel do Hroznovej Lhoty, kde Pavlica žije a má svoju známu litografickú dielňu. Tú pre jej kvality vyhľadávajú aj mnohí slovenskí výtvarníci.

"Rodin pricestoval v roku 1902 za maliarom Jožom Úprkom, ten sa chcel vytiahnuť a zorganizoval veľkolepú jazdu koní a bričiek. My sme v roku 2022 urobili o niečo chudobnejšiu rekonštrukciu s jednou bričkou, mne pripadla úloha Alfonsa Muchu," povedal k obrazu. Vystavené výjavy sú pre kalendár Rok na Slovácku a Pohádka Horňácka a snažil sa na nich zachytiť príbehy "skutočné i minulé" a dostať do nich aj trochu humoru.