Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Kultúra

Na Pohodu príde Grammy ocenený ženský bulharský spevácky zbor

Na archívnej snímke návštevníci festivalu Pohoda. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Organizátori avizujú, že zbor otvorí na Pohode sobotný program na hlavnom pódiu.

Bratislava 28. mája (TASR) - The Mystery of the Bulgarian Voices je ďalšie meno, ktoré potvrdili organizátori festivalu Pohoda. Grammy ocenený ženský bulharský spevácky zbor, ktorý v júli vystúpi na letisku Trenčín, spolupracoval s Kate Bush a Lisou Gerrard z Dead Can Dance.

"The Mystery of the Bulgarian Voices je globálny fenomén s fascinujúcou históriou. Ich tvorbu a svetový úspech mnohí označujú ako jeden z míľnikov pri rozvoji world music," približuje za festival Pohoda Jozef Hámorský. Dodáva, že zbor vznikol v 50. rokoch s účelom udržať a renovovať bulharskú ľudovú hudbu a tradíciu, aby tak potlačili antikomunistické hudobné vplyvy. "Zlom pre ich tvorbu nastal, keď si ich všimol švajčiarsky muzikológ Marcel Celliér, ktorý ich spev nahral a vydal na albume Le Mystére Des Voix Bulgares (Volume 1) v roku 1975. Album sa neskôr dočkal aj reedície vo vydavateľstve 4AD. Za druhý album získali sošku Grammy," doplnil.

V spomínanom vydavateľstve sa zbor spoznal s duom Dead Can Dance a s ich speváčkou Lisou Gerrard, ktorá z ich špecifického spevu čerpala inšpiráciu. "Tú počuť hlavne v ich asi najznámejšom hite The Host of Seraphim, ktorý sa objavil aj v mnohých filmoch. S Lisou Gerrard nakoniec v roku 2018 nahrali celý spoločný album BooCheeMish," poznamenáva Hámorský s tým, že špecifický hlas zboru si zamilovalo viacero hudobných legiend. "Kate Bush si ich prizvala do troch pesničiek na jej album The Sensual World z roku 1989, spolupracovali aj s Bobbym McFerrinom a jedna z ich pesničiek odznela aj na svadbe Davida Bowieho, ktorý ňou nahradil svadobnú klasiku Here Comes the Bride," dodal.

Organizátori avizujú, že zbor otvorí na Pohode sobotný program na hlavnom pódiu. Na trenčianskom letisku sa predstaví pod taktovkou dirigenta a skladateľa Georgia Andreeva aj so sláčikovým kvartetom Quarto Quartet. Uvedú nové, ale aj ich najznámejšie pesničky.

Festival sa bude konať na trenčianskom letisku 11. až 13. júla.