Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Na premiéru Polepetka vo Zvolene príde i Miro Noga

Miroslav Noga Foto: TASR

Polepetko je pôvodná slovenská rozprávka, ktorú si vďaka neopakovateľnému humoru a krásnym pesničkám obľúbilo už niekoľko generácií detí.

Zvolen 30. októbra (TASR) - Známu rozprávku 80. rokov Polepetko autorov Petra Stoličného, Jána Štrassera a Igora Bázlika sa rozhodli na koniec roka priniesť najmenším divákom tvorcovia v Divadle J.G. Tajovského (DJGT) vo Zvolene. Na premiéru, ktorá bude 11. novembra zavíta aj najznámejší predstaviteľ hlavnej postavy Miro Noga, ktorý ju stvárnil v televíznej adaptácii z roku 1986.

Polepetko je pôvodná slovenská rozprávka, ktorú si vďaka neopakovateľnému humoru a krásnym pesničkám obľúbilo už niekoľko generácií detí. "Polepetko má dobré srdce, je úprimný a čestný - má však jeden veľký problém - je popletený," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii k premiére dramaturgičky DJGT Uršuľa Ferenčuková.

Podľa režiséra Branislava Matuščina pri tvorbe "zvolenskej rozprávky" vychádzal aj s vlastných skúseností otca dvoch malých detí a snažil sa hru vtesnať do vymedzeného priestoru obývačky, ktorú pozná každé dieťa. "Veľký dôraz sme pri tom kládli na pesničky a na osobitý humor, ktorý verím deti zaujme," povedal.

Predstaviteľ hlavnej úlohy Daniel Výrostek sa držal nielen pôvodných textov s "popleteným" slovníkom Polepetka, ale použil aj vlastné spojenia, ktoré si vytváral so svojimi spolužiakmi ako tínedžer na konzervatóriu.

Rozprávku uvedú na javisku DJGT v premiére v nedeľu, 11. novembra a do januára bude mať niekoľko desiatok repríz. V predvianočnom čase ju majú dokonca uviesť aj pre deti našich krajanov vo Viedni.