Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Na Radničnom námestí v Bardejove si pripomenú Deň Rusínov na Slovensku

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Podujatie sa začne krojovým sprievodom od mestskej športovej haly na Radničné námestie, kde sa neskôr začnú oficiálne oslavy.

Bardejov 10. júna (TASR) - Rusínska obroda na Slovensku a jej partneri si v Bardejove pripomenú Deň Rusínov na Slovensku. Hlavný program v rámci celonárodných osláv sa uskutoční v nedeľu (12. 6.) na Radničnom námestí. Ako TASR informoval predseda Rusínskej obrody na Slovensku Martin Karaš, stretnú sa tu Rusíni z rôznych regiónov Slovenska, aby prezentovali svoj jazyk, kultúru, príslušnosť k východnému obradu a ďalšie atribúty svojej národnej identity.

Podujatie sa začne o 13.00 h krojovým sprievodom od mestskej športovej haly na Radničné námestie, kde sa o 14.00 h začnú oficiálne oslavy. "Následne sa začne kultúrny program vystúpeniami rusínskych kolektívov a sólistov z regiónov Snina, Medzilaborce, Svidník, Bardejov, Stará Ľubovňa a ďalších. Podujatie zavŕši vystúpenie rusínskeho profesionálneho kolektívu – Poddukelského umeleckého ľudového súboru (PUĽS) z Prešova, ktorý svoj program predstaví na námestí v Bardejove okolo 15.30 h," uviedol Karaš.

Ako povedal, 12. jún bol za Deň Rusínov na Slovensku vyhlásený Svetovým kongresom Rusínov v roku 2009. S týmto dňom sa podľa Karaša spájajú viaceré dôležité udalosti. V tento deň bol v roku 1848 v Prahe zavŕšený historicky prvý Slovanský zjazd všetkých Slovanov žijúcich v Rakúsko-Uhorskej monarchii, počas prvej Československej republiky sa v Prešove organizovali masové oslavy Dní rusínskej kultúry a v roku 1933 bol takisto v Prešove pred terajším Divadlom J. Záborského odhalený pamätník veľkému rusínskemu buditeľovi Alexandrovi Duchnovičovi.

Podujatie finančne podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín.