Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na Slovensku nakrúcajú film Hadí plyn

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Do hlavnej úlohy Roberta Kleina obsadil režisér českého herca Stanislava Majera. V ďalších postavách sa predstavia Martin Pechlát, Vašek Vašák, Petr Marek, Dalibor Buš.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Hadí plyn je názov nového česko-slovenského koprodukčného filmu, ktorý na Slovensku začal nakrúcať režisér David Jařab. Pôvodne ho mali natáčať v rôznych krajinách ešte v roku 2020. "Vzhľadom na špecifickosť obdobia sme museli nakrúcanie až dvakrát preložiť pre pandemickú situáciu v Európe, pretože členovia štábu sú zo Slovenska, z Česka, Maďarska a Rumunska," hovorí slovenská koproducentka Silvia Panáková. Hlavným producentom je Viktor Schwarcz - Cineart TV Prague v koproducii so slovenskou produkčnou spoločnosťou Arina a Českou televíziou.

Tvorcovia snímky inšpirovanej novelou Srdce temnoty od Josepha Conrada hľadali na nakrúcanie lokality v Chorvátsku, Slovinsku, Maďarsku či Rumunsku. "Nakoniec po obhliadkach zvíťazilo Slovensko, ktoré zaujímavými lokalitami a priaznivými filmovými podmienkami najviac oslovilo tvorcov a producentov," uviedol pre TASR PR manažér Rado Mešša. Potvrdil, že namiesto pôvodne plánovanej malej časti filmu sa bude na Slovensku počas viac ako 30 filmovacích dní nakrúcať takmer celý film. "Väčšina scén sa odohráva na vode v oblasti Bodíky a Vojka pri Dunaji. Nakrúcať sa bude aj v Bratislave, v Grand Hoteli River Park, na letisku či na Slovenskej technickej univerzite," spresnil.

David Jařab sa o filmovú adaptáciu literárneho diela Srdce temnoty pokúša spolu s rumunským kameramanom Olegom Mutuom. Dej knižnej predlohy posúvajú do súčasnosti. "Hlavný hrdina nemieri zo západnej Európy do srdca Afriky, ale z Prahy na divoký Balkán, čím vzniká priestor novým pohľadom reflektovať doby minulé a zároveň aj najaktuálnejšie problémy súčasnosti," vysvetľuje Mešša.

Do hlavnej úlohy Roberta Kleina obsadil režisér českého herca Stanislava Majera. V ďalších postavách sa predstavia Martin Pechlát, Vašek Vašák, Petr Marek, Dalibor Buš. Príležitosť dostali aj mladí slovenskí herci Braňo Mosný, Daniel Fischer, Mara Lukama, Agi Jókai a Lenka Libjaková. "Aj väčšina filmového štábu je slovenská," poznamenal Mešša.

Premiéra filmu Hadí plyn je plánovaná na leto 2023.