Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Na Stene slávy v Divadle Andreja Bagara pribudlo meno Dariny Károvej

Darina Kárová, archívna snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Darina Kárová v roku 1992 založila a dodnes vedie Medzinárodný festival Divadelná Nitra, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie divadelné festivaly v strednej Európe.

Nitra 30. apríla (TASR) - Na Stene slávy vo foyer Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre pribudlo meno ďalšej osobnosti. K významným postavám slovenského dramatického umenia sa zaradilo meno dlhoročnej dramaturgičky DAB a riaditeľky festivalu Divadelná Nitra Dariny Károvej.

Štúdium divadelnej vedy na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave absolvovala v roku 1974. Od roku 1975 do roku 1998 pôsobila ako dramaturgička DAB. „Výrazne prispela k obdobiu, ktoré dnes nazývame ´zlatou érou´ DAB. Aj jej zásluhou sa nitrianske divadlo v období komunizmu zaradilo medzi najvýznamnejšie divadlá vtedajšieho Československa,“ uviedla projektová manažérka DAB Slavka Civáňová.

Darina Kárová v roku 1992 založila a dodnes vedie Medzinárodný festival Divadelná Nitra, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie divadelné festivaly v strednej Európe. Vedie a organizuje aj mnohé medzinárodné projekty, vzdelávacie programy, konferencie, workshopy či semináre zamerané na oblasť súčasného divadla a kultúry.

Počas svojej kariéry zastávala aj post generálnej riaditeľky sekcie umenia na Ministerstve kultúry SR. Pôsobila tiež ako predsedníčka Združenia divadelníkov na Slovensku, dramaturgička Slovenského národného divadla v Bratislave a ako externá pedagogička divadelnej fakulty VŠMU v Bratislave.

Projekt Stena slávy vznikol počas 70. jubilejnej sezóny DAB a prezentuje do kameňa vytesané mená osobností. Sú medzi nimi herci, režiséri, dramaturgovia a scénografi, ktorých život a dielo sú spojené s DAB v Nitre. Aktuálne je na nej uvedených už 57 mien.