Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Na televízne obrazovky prichádza dokumentárny seriál o ŠtB

Na snímke zľava producent a autor námetu Tibor Búza, generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj, riaditeľ sekcie programových služieb STV Vincent Štofaník a dramaturgička Odboru tvorby programov RTVS Miroslava Tomaníková počas tlačovej konferencie po novinárskej projekcii televíznej dokumentárnej série ŠTB: Prísne tajné v Bratislave 6. septembra 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Tvorcovia od začiatku vyrešeršovali približne 50 tém, ktorým sa chceli venovať. Z nich napokon vybrali finálnu dvadsiatku.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Formovanie a metódy Štátnej bezpečnosti (ŠtB), ktorá bola hlavným nástrojom represívneho aparátu totalitného komunistického režimu, odkryje dokumentárny seriál ŠtB: Prísne tajné. Dvadsaťdielnu televíznu sériu zameranú na doposiaľ filmovo a historicky nespracované príbehy a na uvádzanie nových zistení a súvislostí v známejších prípadoch, predstavili v utorok v Bratislave tvorcovia a jej vysielateľ.

"Nápad na túto sériu vznikol zhruba pred dva a pol rokom, keď RTVS vypísala súbeh na 20-dielnu dokumentárnu sériu," uviedol na tlačovej konferencii autor námetu a producent Tibor Búza. Na spoluprácu boli oslovení autorsky vyhranení, oceňovaní režiséri Michal Baláž, Jana Bučka Kovalčíková, Tomáš Dušička, Michal Fulier, Michael Kaboš, Marek Kuboš, Pavol Pekarčík, Vladislava Sárkány, Martina Sľúková, Braňo Špaček, Róbert Šveda, Jaro Vojtek a Lukáš Diko. "Každý z nich sa vyrovnal svojim spôsobom s danou témou, výroba bola nesmierne náročná," poznamenal Búza. Tvorcovia od začiatku vyrešeršovali približne 50 tém, ktorým sa chceli venovať. Z nich napokon vybrali finálnu dvadsiatku. "Využili sme top špičku historikov z Česka a zo Slovenska, spolupracovali s nami všetky historické ústavy, ktoré sa tematike venujú," dodal k seriálu, ktorý vznikal prostredníctvom spolupráce produkčnej spoločnosti B Production, RTVS i Českej televízie.

Na snímke zľava režiséri Lukáš Diko, Tomáš Dušička a Jaro Vojtek počas tlačovej konferencie po novinárskej projekcii televíznej dokumentárnej série ŠTB: Prísne tajné v Bratislave 6. septembra 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský


Podľa Búzu prinesie seriál odhaľujúci pozadie tajných operácií, ich páchateľov a príbehy ich obetí, zmapuje dejiny ŠtB od jej vzniku po zánik, aj rozhovor s generálom Alojzom Lorencom, ktorého sa filmárom podarilo dostať do konfrontácie. "Máme zaujímavý rozhovor so sirom Richardom Dearlovom, bývalým šéfom britskej MI6, to sú páni, ktorí nedávajú rozhovory, nám sa podaril kapitálny kúsok. Našli sme niekoľko spisov, o ktorých si všetci mysleli, že už neexistujú alebo sú stratené," podčiarkol.

Jeden z členov expertnej skupiny cyklu Ľubomír Morbacher z Ústavu pamäti národa (ÚPN) potvrdil, že seriál pripomenie kauzy, ktoré sú verejnosti známe, ale tiež neznáme prípady. "Sme v štvrtej dekáde od Novembra '89, obávam sa, že pri vyrovnávaní sa s komunistickou minulosťou sme veľmi nepokročili, to vyrovnávanie je katastrofálne," konštatoval Morbacher, ktorý očakáva, že séria bude posledným impulzom na vyrovnanie sa s minulým režimom. "Slovenská spoločnosť sa vôbec nevyrovnala s komunistickým režimom, žiadni z predstaviteľov bývalého režimu sa neprihlásili k zodpovednosti, neospravedlnili sa," dodal.
Na snímke zľava producentka Alexandra Guniš Ševčíková a režisér Michal Baláž počas tlačovej konferencie po novinárskej projekcii televíznej dokumentárnej série ŠTB: Prísne tajné v Bratislave 6. septembra 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský

Prvý dokumentárny film série ŠtB: Prísny tajné s názvom Pád - Legenda Alojza Lorenca odvysiela RTVS na Jednotke v stredu 7. septembra o 22.05 h. Ďalších 19 dielov budú môcť diváci sledovať pravidelne každý týždeň v rovnakom čase.