Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Na Turčianskej harmonike sa predstaví vyše dvadsať heligonkárov

Heligónka, ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Vzhľadom na situáciu spojenú so šírením ochorenia COVID-19 sa organizátori zamerali hlavne na domácich muzikantov.

Martin 22. júla (TASR) – Na podujatí Turčianska harmonika sa predstaví v nedeľu 26. júla v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea v Martine viac ako dvadsať heligonkárov z Turca a horného Považia. Podľa kultúrno-propagačnej manažérky SNM v Martine Mileny Kiripolskej si návštevníci vypočujú známych i menej známych heligonkárov.

"Potešia ich noví aj skalní, domáci i hosťujúci hráči, ktorí nechýbali ani na predchádzajúcich ročníkoch Turčianskej harmoniky, ako Karin Terézia Smolková zo Zázrivej či heligonkári z folklórnej skupiny Limbora z Prečína. Všetci účinkujúci vystúpia v dopoludňajšom aj poobednom programovom pásme," uviedla Kiripolská.

Doplnila, že súčasťou programu budú ukážky tradičnej ľudovej a umeleckej výroby spojené s predajom. "Osemnásty ročník prehliadky heligonkárov chceme venovať spomienke na jej spoluzakladateľa Stanislava Horvátha. Stál pri zrode a realizácii myšlienky, ktorá viedla k uskutočneniu tohto hudobného podujatia v Múzeu slovenskej dediny. Dlhoročný kolega nás navždy opustil na jar tohto roku," pripomenula kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine.

Vzhľadom na situáciu spojenú so šírením ochorenia COVID-19 sa organizátori rozhodli pozvať menší počet účinkujúcich heligonkárov a zamerali sa hlavne na domácich muzikantov. "Podujatie sa uskutoční v zmysle protiepidemických opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva SR. Prosíme o trpezlivosť a pochopenie pri dodržiavaní opatrení a maximálneho počtu návštevníkov, ktorý je obmedzený," dodala Kiripolská.