Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Na vernisáži vo Veľkom Mederi dopĺňala vystavené obrazy degustácia

Ilustračné foto Foto: TASR/Matej Kukučka

Počas vernisáže sa predávali reprodukcie originálnych diel, získanou finančnou čiastkou podporia deti s onkologickými chorobami.

Veľký Meder 6. októbra (TASR) - Výtvarníctvo, literatúra a degustácia. Symbióza týchto troch pojmov charakterizovala vernisáž v piatok (5.10.) večer v Mestskom kultúrnom stredisku (MsKS) vo Veľkom Mederi. Na výstave pod názvom Paralely – príbehy, pohľady a emócie sa predstavil so svojimi obrazmi Dénes Mikóczy.

"Od skorého detstva som sa venoval výtvarníctvu, život ma však presmeroval iným smerom. Vyštudoval som chémiu a 20 rokov som pôsobil v samospráve. Žiaľ, v tom čase som mal málo času na maľovanie," vysvetlil autor vystavených diel s tým, že aj v tých rokoch organizoval pravidelne medzinárodné maliarske sympóziá a rôzne výstavy.

Ako 54-ročný maliar povedal, v súčasnosti má na výtvarníctvo podstatne viac času. "Maľovanie je pre mňa viac ako koníček. Vždy som chcel byť výtvarníkom, bol a je to stále môj životný cieľ. Mal som dobrých pedagógov. Pred rokom som začal veľmi aktívne tvoriť, a odborníci ma vyzvali, aby som vystavil svoje diela," uviedol.

V Maďarsku vybrali z jeho tvorby päť diel

Ako na vernisáži odznelo, prednedávnom sa zúčastnil jedného zaujímavého projektu v Maďarsku, kde bol úspešný. Vybrali z jeho tvorby päť diel, ku ktorým vznikli neskôr básne a po recitáciách nasledovalo koštovanie vín. K piatim dielam päť druhov vín, ktoré doplňovali nálady obrazov a básní.

V MsKS je vystavených 107 obrazov, ktoré sú tematicky usporiadané. Medzi nimi sú figurálne zobrazenia, akvarely, krajinky, portréty. "Veľmi rád tvorím abstraktné diela, vyjadrujem rôzne city, myšlienky, nálady, ako aj životné situácie," konštatoval autor a pripomenul, že podľa jeho názoru každé podujatie má mať aj humanitárnu stránku. "Pripravili sme reprodukcie originálnych diel, ktoré sa počas vernisáže predávali. Získanou finančnou čiastkou podporíme deti s onkologickými chorobami," zdôraznil.