Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Na výstave vo Vajnoroch sú obrazy maľované na skle i na hodvábe

Na výstave sa objavia napríklad obrazy na skle so spomienkou na Turiec od Michala Škrovinu. Najviac diel vystavujú manželia Čepcovci.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Spomienky a poetické imaginácie, maľované príbehy troch autorov na výstave pod názvom Obložený klavír č. 18 dnes sprístupnili v Galérii TYPO&ARS v bratislavských Vajnoroch. Predajná výstava potrvá do 20. februára 2013.

"Začíname 18. výstavnú sezónu a máme za sebou bohatú činnosť, keď v tomto roku sme mali 67 akcií. Na túto výstavu sme poznali Michala Škrovinu, ktorého príbehy maľované na sklo sú spomienkou na detstvo v Turci. Vystavoval po svete a jeho maľby sú v zbierkach rôznych slovenských a českých galériách a múzeách. Insitnú maľbu povýšil na umeleckú úroveň," povedal na vernisáži galerista Peter Čepec.

Škrovinove maľby na sklo Krst, Povodeň, Zakáľačka, Jar, Pri krčme, Zimná krajinka, Narodil sa Ježiško a iné spestrujú objekty z dreva - Rybka, Vtáci či Betlehem.

Čepec sa ako výtvarník prezentuje najmä tohtoročnými obrazmi vytvorenými kombinovanou technikou. Také sú pestrofarebné diela Afrodita, Blues for Salvator, Víla Amálka, Sonáta, Zvedavosť pani Lótovej či cyklus Rieka čaruje. Vytvoril ich hydrografiou v kombinácii s akvarelom a lavírovanou perokresbou. Emailové obrazy pomenoval Komunikácia, Canis Major, Súvislosti, Zimný anjel alebo Spriaznená duša.

Najviac diel, vyše 50, má v expozícii jeho manželka Viera Čepcová. Okrem malieb na hodváb, vystavuje drobné objekty, kolekciu šperkov a nové obrazy prevažne s prírodnou tematikou vytvorené kombinovanou technikou. "Namaľovala som ich starou výtvarnou technikou hydrografiou a razbou za tepla – zlatotlačou," povedala pre TASR autorka, ktorá sa s manželom v spomínanej galérii venuje aj tvorivým výtvarným dielňam pre deti a dospelých.