Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Na zámku Schloss Hof vystavujú malých Habsburgovcov

Záujemcov o históriu upúta rozsiahly rodokmeň spomínaného slávneho európskeho rodu.

Bratislava/Schloss Hof 7. mája (TASR) – Na rakúskom zámku Schloss Hof neďaleko Bratislavy je v začínajúcej sezóne prístupná nová výstava s názvom Deti na dvore Habsburgovcov. Popri doterajších expozíciách bývania panovníčky Márie Terézie a od minulého roka sprístupneného traktu cisára Jozefa II. sú to ďalšie pôvodné dokumenty zo života na tomto honosnom šľachtickom zámku, kde aj kone majú taký luxus, že bývajú v barokových stajniach.

Záujemcov o históriu upúta rozsiahly rodokmeň spomínaného slávneho európskeho rodu. Na olejomaľbách sú zobrazené mnohé zo 16 detí Márie Terézie. Nechýbajú ich čepčeky, rukopisy, knihy a ďalšie exponáty, ktoré používali.

"Môžeme sa zoznámiť s tým, ako deti prežívali voľný čas, ako boli vychovávané, aké plány pre ne pripravila prísna matka Mária Terézia. Iný učebný plán mali chlapci, ktorí sa venovali viac matematike, politickým vedám a geografii. Dievčatá mali napríklad povinnú výuku tanca," povedala pre TASR slovenská sprievodkyňa na zámku Jarmila Leitnerová.

Návštevníci spoznajú aj niečo z dávneho slávnostného i bežného stravovania. Po cisárskom prípitku korenistým vínom sa dozvedia, ako sa 23. septembra 1754 panstvo počas šiestich hodín hostilo 30 chodmi rôznych pochutín. Impozantná bola aj výzdoba barokového stola –dekorácia z cukru a v tvare fontánok naukladané jablka, pomaranče, hrušky, citróny a iné ovocie.

"Ovocie a ďalšie potreby do kuchyne si dopestovali na zámku, potraviny nedovážali z Viedne. Máme novú kulinársku cestu po stopách kávy, čaju a čokolády," dodala Leitnerová.