Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na Zlatej priadke v Šali bude súťažiť 15 detských divadelných súborov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Andrej Galica

Pri otvorení a závere podujatia deti naživo zahrajú festivalovú zvučku, budú spolumoderovať celý priebeh súťaže a prehliadky a každý deň popoludní sa budú stretávať deti z Fóra Zlatej priadky.

Šaľa 20. mája (TASR) – Po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou sa v Šali uskutoční 49. ročník celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky detskej dramatickej tvorivosti Zlatá priadka 2022. V zrekonštruovanom Dome kultúry v Šali bude od 25. do 28. mája súťažiť 15 detských divadelných súborov s najúspešnejšími inscenáciami z celého Slovenska, informoval Roman Hatala z Mestského kultúrneho strediska v Šali, ktoré je hlavným organizátorom podujatia. Vyhlasovateľom súťaže a prehliadky detskej dramatickej tvorivosti je Národné osvetové centrum.

"Výberom cez regionálne a krajské kolá súťaže detskej dramatickej tvorivosti prešlo množstvo divadelných súborov, v ktorých účinkovalo takmer 1000 detí. Na ôsmich krajských prehliadkach sa stretli súbory na špičkovej úrovni spolu s tými, ktoré iba začínajú," skonštatoval Hatala. Niektoré súbory sa prezentovali autorskými inscenáciami, objavili sa aj tradičné rozprávky, adaptácie literárnych či filmových predlôh.

Pedagógovia a režiséri sa detskej dramatickej tvorivosti venujú v základných školách, základných umeleckých školách, centrách voľného času, osvetových strediskách, domoch kultúry i občianskych združeniach. Pre nich sú počas Zlatej priadky určené každodenné rozborové a hodnotiace semináre s odbornou porotou aj pripravovaný workshop. Pre deti z účinkujúcich divadelných súborov je pripravený bohatý divadelný program, ktorého súčasťou budú aj tvorivé dielne.

Pri otvorení a závere podujatia deti naživo zahrajú festivalovú zvučku, budú spolumoderovať celý priebeh súťaže a prehliadky a každý deň popoludní sa budú stretávať deti z Fóra Zlatej priadky, ktoré tvoria detskú porotu a navrhujú Cenu detskej poroty. Festivalový denník Zlatej priadky Listy detskej Tálie uverejňuje každý deň postrehy a hodnotenia nielen odbornej poroty, ale aj hodnotenia detí z Fóra Zlatej priadky a návštevníkov súťaže a prehliadky.