Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zlatá priadka v Šali privítala mladých divadelníkov z celého Slovenska

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Výberom cez regionálne a krajské kolá súťaže detskej dramatickej tvorivosti prešlo množstvo divadelných súborov, v ktorých účinkovalo takmer 1000 detí.

Šaľa 25. mája (TASR) – Detské divadlá z celého Slovenska sa v týchto dňoch stretávajú v Šali na 49. ročníku celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky detskej dramatickej tvorivosti Zlatá priadka. Od stredy až do soboty (28. 5.) bude v šalianskom dome kultúry súťažiť 15 detských divadelných súborov so svojimi najúspešnejšími inscenáciami.

Výberom cez regionálne a krajské kolá súťaže detskej dramatickej tvorivosti prešlo množstvo divadelných súborov, v ktorých účinkovalo takmer 1000 detí. "Na ôsmich krajských prehliadkach sa stretli súbory na špičkovej úrovni spolu s tými, ktoré iba začínajú. Niektoré súbory sa prezentovali autorskými inscenáciami, objavili sa aj tradičné rozprávky i adaptácie literárnych či filmových predlôh," uviedli organizátori.

Okrem samotnej súťaže sú súčasťou podujatia aj workshopy pre pedagógov a režisérov spojené s každodennými rozborovými a hodnotiacimi seminármi. "Na deti z účinkujúcich divadelných súborov čaká bohatý divadelný program, ktorého súčasťou budú aj tvorivé dielne. Pri otvorení a závere podujatia deti naživo zahrajú festivalovú zvučku, budú spolumoderovať celý priebeh súťaže a prehliadky. Každý deň popoludní sa budú stretávať aj deti z Fóra Zlatej priadky, ktoré tvoria detskú porotu a navrhujú Cenu detskej poroty," doplnili organizátori.