Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Nadácia Bratislavy otvára tohtoročné výzvy v oblasti kultúry a umenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Vo výzvach v oblastiach tvorba a uvedenie diela a kultúrne priestory je alokovaných spolu 230.000 eur.

Bratislava 18. januára (TASR) - Nadácia mesta Bratislavy otvára prvé výzvy v programoch pre rok 2022. Do 14. februára sú pre záujemcov z oblasti profesionálneho umenia a kultúry otvorené dve výzvy v grantovom programe Kultúra, tvorba a uvedenie diela a kultúrne priestory, a výzva v rámci štipendijného programu Umenie.

"Granty sú určené pre subjekty z nezriaďovanej kultúry, mimovládne organizácie a jednotlivcov, ktoré nie sú v zriaďovateľskej pôsobnosti štátu alebo samospráv, a pandémia zvýšila ich zraniteľnosť," uviedla hovorkyňa hlavného mesta Dagmar Schmucková.

Grantový program Kultúra podporuje rozvoj kultúry a umenia v Bratislave. Zameriava sa na rozvoj kultúrneho potenciálu hlavného mesta pomocou profesionálnych aktivít nezriaďovaných (občianskych) organizácií, ako sú kultúrne a vzdelávacie podujatia, hudobné a divadelné predstavenia, knižné publikácie či dizajnové výrobky.

"Tiež podporuje uplatnenie nových foriem umenia, ako aj systematický rozvoja etablovaných bratislavských kultúrnych priestorov s pravidelnou činnosťou. Pri podpore projektov sa kladie dôraz ako reflektujú ciele, špecifiká výzvy a aký je ich dosah na cieľové skupiny," spresnila hovorkyňa. Vo výzvach v oblastiach tvorba a uvedenie diela a kultúrne priestory je alokovaných spolu 230.000 eur.

Druhá výzva sa týka štipendijného programu Umenie. O štipendium vo výške 2500 eur (maximálna suma pre jednu žiadosť) sa môžu uchádzať fyzické osoby. Ide o jednotlivcov, profesionálov umelcov, teoretikov, historikov, výskumníkov pôsobiacich v Bratislave. Program je zameraný na podporu tvorby diel vo všetkých oblastiach umenia a podporu výskumu a odbornej reflexie, ktorých súčasťou bude tvorivé uvažovanie o meste, jeho identite a výzvach, ktorým čelí. Vo výzve je alokovaných 75.000 eur. Program ráta s podporou 30 štipendistov, ktorých navrhne hodnotiaca komisia.

Nadácia mesta Bratislavy spúšťa nový web, vďaka ktorému majú byť informácie o programoch a podporených projektoch prístupnejšie pre verejnosť. Ďalšie výzvy plánuje otvoriť vo februári.