Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Nadácia Novum podporí talentovaných slovenských výtvarných umelcov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Cieľom 1. ročníka študijného programu je systematická podpora vynikajúcich a talentovaných umelcov pri ich etablovaní sa na medzinárodnej scéne.


Bratislava 1. júna (TASR) – Prvý štipendijný program vyhlásený vlani založenou Nadáciou Novum v spolupráci s Vysokou školou výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave už má troch úspešných prijímateľov grantu. Nimi sú výtvarníci Štefan Papčo, ktorému porota odsúhlasila 15.000 eur, Dominik Hlinka (10.000) a Juraj Sukop (5000 eur).

Podľa predsedníčky Správnej rady nadácie Márie Drahošovej cieľom 1. ročníka študijného programu je systematická podpora vynikajúcich a talentovaných umelcov zo širokého spektra disciplín súčasného vizuálneho umenia, dizajnu a architektúry pri ich etablovaní sa na medzinárodnej scéne. Podporu môžu využiť na úhradu nákladov súvisiacich s dosahovaním tohto cieľa, akými sú prenájom ateliéru, usporiadanie výstav a účasť na nich, účasť na workshopoch a sympóziách, nákup materiálu či cestovné náklady.

"Výnimoční umelci majú talent, ktorý treba rozvíjať a určite si tiež zaslúžia podporu. Potrebujú dostať príležitosť, aby mohli byť v správnom čase na správnom mieste a ešte viac rozvíjať svoje danosti," zdôvodňuje Drahošová.

"Naša škola stála pri zrode nadácie a kreovaní štipendijného projektu. Je súčasťou jej zámeru participovať na dlhodobej stratégii systematickej podpory vizuálnych umelcov, dizajnérov a architektov, ktorých tvorivý program vykazuje zreteľné známky autentickosti a perspektívu umeleckého vývoja autora. Zároveň je to súčasť komunikačnej stratégie programu VŠVU a posilňovanie kvality a intenzity vzťahu s našimi absolventmi," konštatuje rektor VŠVU Stanislav Stankoci.

Do programu o grant sa mohli prihlásiť slovenskí vizuálni umelci bez vekového obmedzenia, ktorých osobnostné charakteristiky a doterajšia tvorba naznačujú, že môžu dosiahnuť výrazné medzinárodné úspechy. Nadáciou vyhlásené podmienky splnilo 29 prihlásených umelcov, ktorých návrhy hodnotila porota zložená z členov Správnej rady nadácie.