Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel japonský filmový režisér Nagisa Óšima, mal 80 rokov

Nagisa Óšima Foto: TASR/AP

Prvý film režíroval v roku 1959 ako 26-ročný, vo svete sa stal známym až filmom Korida lásky, ktorý otvorene vykresľuje nenásytnú sexuálnu žiadostivosť medzi majiteľom hotela a jednou z jeho slúžok .

Tokio 15. januára (TASR) - Japonský filmový režisér Nagisa Óšima, známy najmä sexuálne explicitným filmom Korida lásky (1976) či snímkou Veselé Vianoce, pán Lawrence (1983), zomrel na zápal pľúc vo veku 80 rokov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Magazín Hollywood Reporter uviedol, že Óšima zomrel dnes vo Fudžisawe južne od Tokia, kde žil, odkedy prestal pracovať na filmoch.

Britský filmový inštitút označil Óšimu za jedného z veľkých režisérov novej vlny japonského filmu v 60. rokoch, ktorého politicky motivované snímky otvorene kontrastovali so štylizovaným konzervatizmom klasického japonského filmu. Do kín dostal dovtedy tabuizované témy, ktoré prilákali mladé publikum.

Prvý film režíroval v roku 1959 ako 26-ročný, vo svete sa však stal známym až filmom Korida lásky, ktorý otvorene vykresľuje nenásytnú sexuálnu žiadostivosť medzi majiteľom hotela a jednou z jeho slúžok v 30. rokoch v Japonsku.

Film obsahuje scény nesimulovanej sexuálnej aktivity a musel byť zapísaný ako film francúzskej produkcie, aby obišiel zákony japonskej cenzúry. Jeho necenzurovaná verzia je v Japonsku nedostupná.

Za iný erotický film, Empire of Passion, získal na filmovom festivale vo francúzskom Cannes v roku 1978 cenu za najlepšiu réžiu.

S britským spevákom Davidom Bowiem spolupracoval na filme Veselé Vianoce, pán Lawrence (1983), ktorý vychádza zo skúseností autora Laurensa van der Posta ako vojnového zajatca v Japonsku počas druhej svetovej vojny.

V roku 1996 dostal Óšima mozgovú porážku, avšak zotavil sa dostatočne na to, aby sa ešte krátko vrátil k filmovaniu. Jeho posledný film Tabu (1999) rozpráva o homosexuálnom samurajovi.