Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Náhodou je nový singel a animovaný klip Mira Žbirku

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

LP Posledné veci vychádza so špeciálnym vinyl masterom z Abbey Road, na ktorom dokonale vynikne titulná fotografia Petra Župníka s grafickým spracovaním Jiřího Troskova.

Bratislava 23. septembra (TASR) – Náhodou je názov nového singla Mira Žbirku z albumu Posledné veci. Po megaúspechu pesničky Nejsi sám je druhým singlom, ku skladbe s hudbou Mira Žbirku a textom Joža Urbana vznikol pútavý animovaný videoklip. V produkcii štúdia Eallin Motion Art, Filipa Filkensteina a Lukáša Skalníka ho v réžii Davida Žbirku a Šimona Šafránka animoval Michal Sadowski.

Slovenský Paul McCartney sa narodil 21. októbra 1952, k jeho nedožitej sedemdesiatke začína viacero akcií, odštartuje ich nový videoklip, prvý československý album v Dolby Atmos, vinyl, výstava v Národnom múzeu v Prahe a séria spomienkových koncertov.

Prípravy na oslavu odkazu československej hudobnej legendy Mira Žbirku vrcholia. Už v sobotu sa bude jeho hudba a osobnosť pripomínať na koncerte v Londýne, vychádza nový singel a klip z albumu Posledné veci. Ten dostal aj klasickú vinylovú LP podobu a je ako prvý v Českej a Slovenskej republike dostupný v najmodernejšom priestorovom formáte zvuku Dolby Atmos, ktorý vznikol v renomovanom pražskom štúdiu Soundsquare. To ako jediné u nás disponuje najmodernejšou technológiou, ktorou Michal Pekárek pod pozorným dohľadom producenta Davida Žbirku dodal nahrávkam celkom nový a plastickejší rozmer. Nová priestorová verzia albumu Posledné veci je dostupná aj na platformách Apple Music a Tidal. Miro Žbirka, ktorý vždy sledoval nové trendy, sa tak symbolicky stal prvým československým umelcom, ktorého album vyšiel aj vo verzii Dolby Atmos.



LP Posledné veci vychádza so špeciálnym vinyl masterom z Abbey Road, na ktorom dokonale vynikne titulná fotografia Petra Župníka s grafickým spracovaním Jiřího Troskova. Vydavateľstvo Opus vydá 14. októbra prvých sedem albumov Mira Žbirku v LP boxe Opus Collection 1980-1990.

V historickej budove Národného múzea v Prahe na Václavskom námestí sa inštaluje výstava o živote a diele Mira Žbirku. Po slávnostnej vernisáži 19. októbra bude pre verejnosť otvorená od 20. októbra. Počas januára sa presťahuje na Bratislavský hrad, kde bude prístupná od februára 2023.

V sobotu 24. septembra sa v londýnskom klube 229 Venue uskutoční prvý zo série troch spomienkových koncertov Tribute to Miro Žbirka 70. Hudobná pocta Mirovi Žbirkovi bude pokračovať na koncertoch 17. októbra v Bratislave a 21.októbra v Prahe.