Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Najúspešnejší izraelský gitarista sa predstaví v Bratislave

Popredný hudobník Alexej Belousov vystúpi na festivale Bratislavská komorná gitara v nedeľu 22. apríla o 19.00 hodine v Zičiho paláci.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Milovníci vážnej hudby si budú môcť v Bratislave vychutnať koncert najúspešnejšieho súčasného izraelského gitaristu.

Popredný hudobník Alexej Belousov vystúpi na festivale Bratislavská komorná gitara v nedeľu 22. apríla o 19.00 hodine v Zičiho paláci. TASR informovala Zuzana Kizáková z izraelského veľvyslanectva na Slovensku, ktoré je partnerom podujatia.

"Alexej Belousov patrí medzi špičku izraelských umelcov a je aj známym propagátorom izraelského umenia. Veľmi rád hrá skladby súčasných izraelských skladateľov a tie predstaví aj nášmu publiku. Takže sa dočkáme aj trochu exotiky," povedala umelecká riaditeľka festivalu Bratislavská komorná gitara Miriam Rodriguez Brüllová.

Alexej Belousov vystúpi v rámci zoskupenia Duo SoloNeo s ruskou flautistkou Jekaterinou Maťušenkovou. Alexej sa hudbe venoval už v ranom veku. Neskôr študoval dirigovanie a hru na klasickej gitare. V štúdiu oboch špecializácií pokračoval od roku 1990 na Čeljabinskom štátnom ústave umenia a kultúry u profesora Viktora Kozlova - svetovo presláveného gitaristu a skladateľa. Po príchode do Jeruzalema v roku 1991 sa ďalej hudobne vzdelával na Jeruzalemskej akadémii hudby a tanca. Koncertuje po celom svete, na konte má niekoľko národných i medzinárodných ocenení. Od roku 2006 je umeleckým riaditeľom Medzinárodného festivalu klasickej gitary a súťaže Guitar Gems v Netanyi v Izraeli.

Bratislavská komorná gitara sa uskutoční od 19. do 22. apríla. Počas štyroch koncertov odznejú skladby rôznych štýlových období a žánrov. Účinkovať budú umelci z Argentíny, Talianska, Izraela, Ruska a Slovenska.