Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Najviac nominácií na Dosky 2012 má inscenácia Pohania

TK o Divadelných oceneniach sezóny – DOSKY 2012 v Bratislave 27. augusta 2012. Na snímke herečka Szidi Tobias, držiteľka ocenenia Dosky 2011 za najlepší ženský herecký výkon. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Tie udelia počas slávnostného ceremoniálu v prvý deň Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra 21. septembra v Štúdiu Divadla Andreja Bagara v Nitre.

Bratislava 27. augusta (TASR) – Inscenácie Pohania, Psota, Sedem dní do pohrebu a opera Coriolanus sú nominované na ocenenie Dosky 2012 v kategórii najlepšia inscenácia uplynulej sezóny. Tie udelia počas slávnostného ceremoniálu v prvý deň Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra 21. septembra v Štúdiu Divadla Andreja Bagara v Nitre.

Divadelné ocenenia sezóny Dosky sa od založenia v roku 1996 stali najznámejšou cenou odovzdávanou na Slovensku v oblasti divadla, o nomináciách 17. ročníka ankety v ôsmich kategóriách rozhodlo 24 divadelných kritikov, teoretikov a publicistov.

Hru Pohania mladej ukrajinskej autorky Anny Jablonskej, ktorá zahynula pri teroristickom útoku na letisko v Moskve v roku 2011, režíroval Marián Amsler v Činohre Slovenského národného divadla. Celkovo je hra nominovaná až šesťkrát, čím získala prvenstvo v počte nominácií na Dosky. Príbeh nešťastnej rodiny uvedie festival Divadelná Nitra na záver 26. septembra v Štúdiu Andreja Bagara v Nitre.

Projekt Psota vytvoril Michal Ditte spoločne s režisérkou Ivetou Ditte Jurčovou v Divadle Potôň z Bátoviec. Dramatizáciu Petra Pavlaca Sedem dní do pohrebu podľa knihy Jána Roznera naštudoval Ľubomír Vajdička v Slovenskom komornom divadle v Martine. Obe inscenácie majú po dve nominácie a Divadelná Nitra ich uvedie v hlavnom festivalovom programe. Operná inscenácia Coriolanus Jána Cikkera, ktorú naštudovala Štátna opera v Banskej Bystrici v réžii Romana Poláka, dostala tri nominácie.

Nomináciu najlepšia réžia sezóny získali Marián Amsler za inscenáciu hry Pohania, Roman Polák za operu Coriolanus a Lukáš Brutovský za inscenáciu Výnosné miesto Divadla Lab Divadelnej fakulty VŠMU.

Na Dosky 2012 za najlepší mužský herecký výkon sú nominovaní Marek Geišberg za postavu Raskoľnikova v inscenácii podľa románu Zločin a trest, ktorú uviedlo Štátne divadlo v Košiciach, Dano Heriban za postavu Jána v inscenácii Sedem dní do pohrebu a Martin Popovič za postavu Coriolana v opere Coriolanus.

V kategórii najlepší ženský herecký výkon sezóny sú medzi nominovanými Zdena Studenková za postavu Arkadinovej v inscenácii Čechovovej hry Čajka v Činohre SND, Kristína Turjanová za postavu Džiny v inscenácii Dvaja úbohí Rumuni hovoriaci po poľsky, ktorú uviedlo Divadlo Andreja Bagara v Nitre a Božidara Turzonovová za postavu Natálie v inscenácii Pohania.

Dosky 2012 budú udelené aj v kategóriách najlepšia scénografia sezóny, najlepší kostým, najlepšia hudba a objav uplynulej sezóny. Anketu Dosky vyhlasuje Asociácia súčasného divadla a Asociácia Divadelná Nitra. Cena samotná má podobu drevenej dosky so strieborným štítkom.

"Pre mňa je prekvapením projekt Psota z divadla, ktoré je alternatívne, aj spôsobom, akým pripravuje svoje inscenácie, aj výrazom, je to divadlo, ktoré sa venuje aj dokumentárnej dráme. Myslím, že hlasy, ktoré od kritikov dostali, svedčia o tom, že si mnohí vážia práve tento prístup, ktorý možno nie je svojimi divadelnými prostriedkami nejako impozantný, ale je zaujímavý témou, prístupom a spoločenským dosahom," uviedla pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami spoluautorka projektu Dosky Zuzana Uličianska.