Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Kultúra

Najvyššie ocenenie za detskú literatúru získali Balco a Grečner

Diplomy Čestnej listiny IBBY autorovi, ilustrátorovi a prekladateľovi udelili za knihu pre deti a mládež, ktorá bola vydaná za ostatné dva roky.

Bratislava 13. decembra (TASR) – Fond výtvarných umení, Slovenská sekcia Medzinárodnej únie pre detskú literatúru (International Board on Books for Young People - IBBY) a medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana dnes oceňovali umelcov, ktorí tvoria knihy pre deti a mládež. Ceny za literatúru a ilustrácie organizátori udeľujú od roku 1965.

Na slávnostnom večere v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave si prevzal Cenu Trojruža Július Balco za celoživotné literárne dielo, ktoré inovatívnym rozprávkovým spôsobom vypovedá deťom i dospelým o zmysluplných hodnotách ľudského života. "K detskej literatúre som sa nedostal ľahko. Až keď moja dcérka Kamilka mala päť rokov, chcel som jej darovať k Vianociam moju malú knižočku. No vo vydavateľstve Mladé letá ma presvedčili, aby som na tom viac popracoval a rozvinul príbeh. Nakoniec už z toho boli tri knihy o strigôňovi," zaspomínal laureát.

Výtvarník Dušan Grečner získal Cenu Ľudovíta Fullu za celoživotnú fantazijno-realistickú ilustračnú tvorbu pre deti, ktorá podnecuje ich predstavivosť a ponúka veľkú dávku situačného humoru. "Grečner začal študovať jadrovú fyziku, ale našťastie prešiel na Vysokú školu výtvarných umení. Je vynikajúci všestranný výtvarník s precíznym remeselným majstrovstvom. Od roku 1971 ilustroval asi 100 kníh," predstavila ho viceprezidentka IBBY Viera Anoškinová.

Diplomy Čestnej listiny IBBY autorovi, ilustrátorovi a prekladateľovi udelili za knihu pre deti a mládež, ktorá bola vydaná za ostatné dva roky.

Za ilustrácie knihy Krajinka s koníkom dostali ocenenie Juraj Martiška s dcérou Maximkou Martiškovou, ktorá ako sedemročná nakreslila do knihy všetkých koníkov. Cenu tiež získalo vydavateľstvo knihy Perfekt.

Zuzana Stanislavová i zástupca vydavateľstva Q111 získali diplom za preklad českej knihy Ivy Procházkovej Päť minút pred večerou. V nej sa venuje novej téme v detskej tvorbe, keď slobodná žena čaká dieťa.

Za knihu Jakub s veľkými ušami sa tešili z ocenenia spisovateľ Ján Milčák a vydavateľstvo Modrý Peter. "Jakub s veľkými ušami skutočne existuje. Je to môj vnuk, ktorý aj knihu ilustroval. Ja píšem rozprávky pre všetkých mojich vnukov, už pre piateho mám rozpísanú," priznal sa laureát.