Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Národná cena za dizajn 2022 pozná svojich víťazov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Ocenené diela aj výber z prihlásených prác si môže verejnosť pozrieť na výstave v Galérii dizajnu Satelit do 18. decembra.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Národná cena za dizajn (NCD) 2022 pozná svojich víťazov. Medzi ocenenými dielami najlepšieho komunikačného dizajnu rokov 2020 a 2021 sú vzdelávacie videá približujúce deťom umenie, publikácia, ktorá má nasmerovať študentov v grafickej praxi, kniha ako montessori pomôcka alebo nová vizuálna identita mesta Nitra. Ocenené diela aj výber z prihlásených prác si môže verejnosť pozrieť na výstave v Galérii dizajnu Satelit do 18. decembra.

V 19. ročníku prestížnej prehliadky slovenského dizajnu, ktorú vyhlasujú Ministerstvo kultúry SR a Slovenské centrum dizajnu (SCD), odovzdali počas galavečera (18. 10.) v bratislavskom divadle Nová scéna desať hlavných cien, štyri ceny pre osobnosti dizajnu a dve špeciálne uznania.

Do NCD 2022 – Komunikačný dizajn sa prihlásilo 380 projektov v 11 kategóriách - Kampaň, Identita, Knihy a publikácie, Digitál, Animácia a video, Priestor, Písmo, Obal a objekt, Plagát a vizuál, Študentský dizajn, Nové horizonty. Tie hodnotila počas leta medzinárodná porota, ktorá vybrala 146 diel na výstavu a z nich 43 nominácií.

Ocenenie získala napríklad publikácia Štúdia štúdií, ktorá čitateľovi ponúka možnosť nazrieť do hláv grafických dizajnérov a pochopiť ich zmýšľanie, ako uvažujú počas tvorivého procesu a kým sú. Kniha má pomôcť študentom nasmerovať ich budúcu prax v grafickom dizajne, obsahuje rozhovory so solitérnymi dizajnérmi, grafickými štúdiami a reklamnými agentúrami na Slovensku. Cenu získala aj interaktívna online aplikácia na výučbu prvej pomoci či cyklus animovaných vzdelávacích videí Slovenskej národnej galérie (SNG), ktoré približujú zdigitalizované výtvarné diela zo zbierok slovenských galérií a otvárajú nové možnosti ich využitia v oblasti vzdelávania umením v škole i doma.

Ceny pre osobnosti dizajnu získali Michal Tornyai (Etablovaný dizajnér) a Matúš Hnát (Nový zjav). Cenu za dlhodobý kultúrny prínos v oblasti dizajnu udelili ilustrátorovi, maliarovi, grafikovi, sochárovi, kresliarovi, kaligrafovi a tvorcovi značiek Miroslavovi Cipárovi. Cenu za dlhodobý hospodársky prínos v oblasti dizajnu získalo občianske združenie Čierne diery.

Ocenenie NCD22 navrhol grafický dizajnér Martin Bajaník, vychádzal z celkového tohtoročného vizuálu ceny. Pri výrobe ocenenia sa využila 3D tlač.