Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Národná slávnosť na Devíne 2014

Národná slávnosť na Devíne 2014 Foto: Matica slovenská

Srdečne Vás pozývame na Národnú slávnosť na Devíne 3. mája 2014 v Bratislave.

Bratislava 27. marca (OTS) - Matica slovenská a Bratislavský samosprávny kraj vás pozývajú na ďalšie spoločné putovanie po stopách slovenskej histórie. Tohto roku to bude 3. mája 2014.

Národná slávnosť na Devíne 2014 je venovaná ukončeniu roka sv. Cyrila a Metoda a blížiacemu sa 200. výročiu narodenia Ľudovíta Štúra. Práve na tomto historicky významnom mieste Slovenska, v apríli v roku 1836 štúrovci prijali svoje nové, rýdzo slovanské krstné mená.

Program začne o 9,30 hod. vystúpením folklórnych skupín na námestí pred kostolom, pokračovať bude duchovnou časťou v Kostole sv. Kríža o 10,30 hod. Akatistom k svätým apoštolom rovným Cyrilovi a Metodovi a o 11,00 hod. Archijerejskou svätou liturgiou sv. Jána Zlatoústeho, hlavný celebrant a kazateľ: vladyka Milan Lach SJ, pomocný biskup prešovskej archieparchie.

Hlaholská akadémia Domu MS v Bratislave predstaví tvorivé dielne hlaholiky.

Chýbať nebudú ukážky výroby umeleckých ľudových remesiel.

V kultúrnom programe uvidíme FS Bystričan zo Záhorskej Bystrice, FS Kýčera z Čierneho Balogu, FS Šumiačan zo Šumiaca, MSS z Heľpy, Terchovskú muziku J. Ďuračku a detskú FS Deva, fujaristov z Domu MS Bratislava, Pohroncov z Banskej Bystrice, FS Kysucký Lieskovec, FS Javorník. Vyvrcholením bude literárno-dramatické pásmo „Kopala studienku“ venovanú Ľ. Štúrovi v uvedení J. Šimonoviča, E. Kristinovej, I. Rapaičovej, popretkávané ľudovými piesňami a tancami.