Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Národné múzeum v Česku reštauruje sýrske artefakty

Na archívnej snímke z 30. júna 2020 otvorenie výstavy s názvom Milan Rastislav Štefánik. Generál - Osloboditeľ v Národnom múzeu v Prahe. Foto: TASR - Jaroslav Novák

S transportom historických predmetov zo Sýrie pomohla česká armáda.

Praha 13. júna (TASR) - Až dve desiatky poškodených vzácnych historických predmetov zo Sýrie dorazilo do reštaurátorských dielní Národného múzea v Česku. Časť pamiatok počas vojny zničili teroristi z tzv. Islamského štátu. Teraz ich v Českej republike čaká dokumentácia a oprava.

Medzi pamiatkami sú bronzové sošky, šperky alebo kamenné reliéfy staré až 4000 rokov. Predmety pochádzajú z rôznych oblastí a z rôznych historických epoch. Nie všetky boli zničené počas bojov, niektoré sa poškodili aj zlým skladovaním.

S transportom pamiatok pomohla česká armáda. Dopravila napríklad bronzového bôžika Amora z doby rímskej alebo náhrobný reliéf ženy z Palmýry, ktorý je datovaný do 1. alebo 2. stor. n. l.

Časť tváre ženy urazili bojovníci tzv. Islamského štátu počas vojny v Sýrii. "Žena je ozdobená krásnym diadémom a vlasy má zakryté závojom," opisuje reliéf vedúca archeologického oddelenia Národného múzea Marika Tisucká.

Do Česka sa dostala aj silne poškodená soška bohyne Minervy. "Výber bol samozrejme predovšetkým na sýrskej strane. Oni si museli povedať, čo potrebujú reštaurovať a čo nám zveria do rúk a do starostlivosti," vysvetľuje generálny riaditeľ Národného múzea Michal Lukeš.

Voľbu však ovplyvnilo aj to, že sa múzeum špecializuje na reštaurovanie kovových predmetov.

Predmety sa musia najprv zanalyzovať. Následne sa stanovia vhodné reštaurátorské metódy a postupy. Až potom príde na rad samotná oprava. Sýrčania tak dostanú nielen opravené diela, ale aj kompletnú dokumentáciu vrátane datovania.

"Spolupráca Národného múzea trvá v Sýrii už takmer päť rokov. Takmer vtedy, ako sa začal konflikt v Sýrii, tak v rámci špeciálneho vládneho programu asistencie a pomoci Sýrii Národné múzeum začalo spolupracovať s generálnym riaditeľstvom sýrskych pamiatok a múzeí," pripomína Lukeš.

TASR správu prevzala v pondelok zo spravodajského servisu českej televízie ČT24.