Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Múzem SNP má mať aj po zmene zriaďovateľa právnu subjektivitu

Z centrálnych osláv 77. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v areáli Pamätníka SNP v Banskej Bystrici v nedeľu 29. augusta 2021, archívne foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Prechod zriaďovateľskej pôsobnosti vysvetľuje predkladateľ snahou zabezpečiť kvalitnejšie plnenie úloh a spájaním vedeckých kapacít.

Bratislava 20. októbra (TASR) – Múzeum SNP má mať aj po zmene zriaďovateľa a presune pod Ministerstvo obrany (MO) SR právnu subjektivitu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o múzeách a o galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty, ktorý v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

V návrhu zákona má Múzeum SNP ako celoštátne špecializované múzeum status právnickej osoby, ktorá v oblasti dejín druhej svetovej vojny, protifašistického odboja a slovenskej spoločnosti v rokoch 1938 - 1945 vykonáva komplexnú múzejnú dokumentáciu. Okrem zbierkotvornej, vedeckovýskumnej a kultúrno-vzdelávacej úlohy má naďalej slúžiť ako ústredné informačné, metodické i koordinačné centrum pre múzejnú činnosť v oblasti svojej špecializácie.

Prechod zriaďovateľskej pôsobnosti vysvetľuje predkladateľ snahou zabezpečiť kvalitnejšie plnenie zákonom zadefinovaných úloh, spájaním vedeckých a odborných kapacít, ako aj zvýšením starostlivosti o vzácne veľkorozmerné zbierkové predmety múzea.

Návrh novely zákona takisto dopĺňa funkčné obdobie štatutárnych orgánov a vedúcich zamestnancov múzeí a galérií. "Dlhodobo absentuje právna úprava dĺžky funkčného obdobia štatutárnych orgánov a vedúcich zamestnancov múzeí a galérií v platnom znení zákona, čo v praxi vedie k existencii tzv. doživotných riaditeľov," objasňuje rezort. Funkčné obdobie štatutára a vedúceho zamestnanca má byť po novom päťročné, pričom je možné aj opätovné vymenovanie. Štatutárov a vedúcich zamestnancov majú vymenovať zriaďovatelia na základe výberového konania, respektíve vypočutia prihlásených kandidátov.

Účinnosť návrhu zákona od začiatku roka 2022 zdôvodňuje rezort zjednodušením rozpočtových a administratívno-účtovných nastavení pri delimitácii Múzea SNP.