Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Otvárací film v Cannes premenovali, pripomínal ruskú agresiu

Michel Hazanavicius, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Hazanavicius dodal, že svojím filmom chcel šíriť radosť a v žiadnom prípade nechce, aby bol akýmkoľvek spôsobom spájaný s vojnou na Ukrajine.

Paríž 26. apríla (TASR) - Otvárací film 75. ročníka májového medzinárodného filmového festivalu v Cannes s názvom "Z (comme Z)" bude premenovaný. Ako zdôvodnil francúzsky režisér tejto snímky Michel Hazanavicius, názov jeho zombie komédie totiž nie je v kontexte ruskej agresie voči Ukrajine vôbec vtipný, ako to bolo pôvodne zamýšľané.

Písmeno "Z", ktoré sa často objavuje na ruských tankoch na Ukrajine, sa totiž stalo propagandistickým symbolom podpory vojenskej ofenzívy Moskvy na Ukrajine. TASR informuje na základe správy prevzatej z magazínu Der Spiegel.

Voči pôvodnému názvu francúzskej zombie snímky "Z (comme Z)" (po francúzsky: Z (ako Z)", sa ohradil riaditeľ Ukrajinského inštitútu Volodymyr Šejko, ktorý napísal list vedeniu festivalu v Cannes, ktorý zverejnil kultúrny týždenník Variety. "Ak by sa zmenil názov otváracieho filmu, išlo by o gesto proti barbarstvu, násiliu a teroru ruskej armády," zdôraznil Šejko.

Režisér Hazanavicius na túto výzvu zareagoval rozhodnutím zmeniť názov svojho filmu, ktorý v súvislosti s ruskou inváziou dostal negatívnu konotáciu. "Pravdepodobne bol tento titul vtipný, keď sme film pred niekoľkými mesiacmi dokončili - teraz však nie je vtipný vôbec," vyhlásil.

Snímku napokon premenovali na Coupez (po francúzsky strih). Jej medzinárodný titul "Final Cut" (angl.: záverečný strih) zostal nezmenený.

Hazanavicius dodal, že svojím filmom chcel šíriť radosť a v žiadnom prípade nechce, aby bol akýmkoľvek spôsobom spájaný s vojnou na Ukrajine. "Veľmi rád som preto pristúpil k zmene názvu filmu a týmto spôsobom chcem Ukrajine vyjadriť moju plnú podporu," zdôraznil.

Prestížny filmový festival v Cannes sa bude konať od 17. do 28. mája. Každoročne hostí okolo 80 krajín sveta. Organizátori však tento rok avizovali, že pre vojnu, ktorú ruský prezident Vladimir Putin rozpútal na Ukrajine, nebudú delegácie z Ruska na festivale vítané.