Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Národná cena sa zameria na produktový dizajn

Ilustračné foto. Foto: KAMI PROFIT

O dizajne sa bude tento rok na Slovensku rozprávať aj prostredníctvom Roka slovenského dizajnu, ktorý ponúkne bohatú prezentáciu produktového a komunikačného dizajnu doma aj v zahraničí.

Bratislava 22. apríla (TASR) – Na produktový dizajn, ktorý nemusí byť iba hmotný, sa zameriava 18. ročník Národnej ceny za dizajn. „Medzi prihlásenými možno očakávať aj spleť digitálneho a multimediálneho výstupu," informovala TASR Alexandra Kollarová, PR manažérka ocenenia, ktoré vyhlasujú Ministerstvo kultúry SR a Slovenské centrum dizajnu (SCD). Diela možno prihlásiť cez online formulár do 7. júna, ide o práce realizované od 1. januára 2019 do termínu ukončenia prihlasovania.

„Dizajn je dynamická disciplína, ktorá prechádza zmenami v čase. Nemusí mať iba materiálnu či materializovanú podobu, do hry vstupujú digitálne a multimediálne výstupy alebo dizajn ako servis či služba. Atraktívny vzhľad a funkcia sú iba jednou kvalitatívnou kategóriou," hovorí Sylvia Jokelová, kurátorka NCD 2021. Dodáva, že ďalšou dôležitou kategóriou dizajnu je funkcia nositeľa kultúrnych hodnôt a spolutvorcu ľudskej skúsenosti: „Je viac orientovaný na človeka a jeho prostredie ako na spotrebiteľa a záujmy trhu."

V aktuálnom ročníku NCD budú dizajnérske projekty súťažiť vo ôsmich oblastiach - Móda & Životný štýl, Šport & Voľný čas, Domov & Verejný priestor, Práca & Mobilita, Spoločnosť & Životné prostredie, Umenie & Dizajn & Remeslo, Nové horizonty, Študentský dizajn.

Oblasť Nové horizonty sa má podobne ako minulý rok venovať všetkým návrhom, konceptom, scenárom alebo realizáciám, ktoré sa vymykajú bežným zadaniam vo zvyšných oblastiach. „Ako sú autorské, experimentálne, špekulatívne, kritické projekty alebo výskum v oblasti produktového dizajnu. Porota môže na základe typov a zamerania prihlásených diel a projektov udeliť aj špeciálne uznania," dodáva Kollarová.

NCD 2021 je určená pre profesionálnych produktových dizajnérov, firmy spolupracujúce s dizajnérmi a študentmi vysokých škôl so zameraním na produktový dizajn alebo súvisiacich odborných disciplín a iných odborníkov z oblasti dizajnu.

Kritériami hodnotenia budú relevancia a vplyv na zvolenú oblasť, estetika, funkčnosť, ergonómia a bezpečnosť, etika, sociálna a ekologická zodpovednosť, inovácia, komunikatívnosť a kvalita spracovania. Diela bude hodnotiť medzinárodná porota, ktorá v lete vyberie nominácie. Tie odprezentujú na jeseň formou výstavy. Mená ocenených zverejnia na slávnostnom odovzdávaní NCD21, ktoré sa rovnako uskutoční na jeseň.

„Dizajn je najkratšia cesta umenia k človeku. Každý z nás hodnotí dizajn pri kúpe smartfónu, nábytku, odevu alebo knihy. NCD ponúka vynikajúci prehľad slovenského dizajnu za ostatné roky a zároveň vyberá to najlepšie, s čím sa chválime doma i v zahraničí," hovorí Maroš Schmidt, riaditeľ SCD. O dizajne sa bude tento rok na Slovensku rozprávať aj prostredníctvom Roka slovenského dizajnu, ktorý ponúkne bohatú prezentáciu produktového a komunikačného dizajnu doma i v zahraničí.