Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Zverejnili nominácie na najlepší produktový dizajn

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Zatiaľ čo v minulých ročníkoch sme sa stretli skôr so sériovou výrobou veľkých výrobcov, tentoraz to boli spolupráce s menšími lokálnymi, ale aj zahraničnými firmami, hodnotí porota.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Organizátori 18. ročníka Národnej ceny za dizajn (NCD) zverejnili nominácie na najlepší produktový dizajn. Spolu s ďalšími vybranými dielami ich predstavia verejnosti na výstave od 24. septembra. TASR o tom informovala Alexandra Kollarová, PR manažérka ocenenia, ktoré vyhlasujú Ministerstvo kultúry SR a Slovenské centrum dizajnu (SCD).

Medzinárodná porota počas leta hodnotila 242 prihlásených projektov, z nich vybrala 111 diel na výstavu a z nich 30 nominovaných vo ôsmich kategóriách - Móda & životný štýl, Šport & voľný čas, Domov & verejný priestor, Práca & mobilita, Spoločnosť & životné prostredie, Umenie & dizajn & remeslo, Nové horizonty a Študentský dizajn.

"Zatiaľ čo v minulých ročníkoch sme sa stretli skôr so sériovou výrobou veľkých výrobcov, tentoraz to boli spolupráce s menšími lokálnymi, ale aj zahraničnými firmami," hodnotí porota s tým, že dizajn nábytku alebo automobilov v prihlásených dielach nechýbal. Porotcov však prekvapili skôr menšie projekty zamerané na remeslo, výskum, tradíciu a niektoré s filozofickými a výtvarnými presahmi. "Medzi nimi najvýraznejšie boli práce s textilom, sklom alebo študentské projekty. Veľkým pozitívom je, že projekty odpovedali na súčasné problémy sveta, na marginalizované skupiny alebo mali sociálny charakter," priblížila. Podľa hodnotenia poroty väčšina projektov využívala udržateľné materiály, čo svedčí o tom, že dnes ich použitie nie je trendom, ale štandardom.

"Tento ročník bol veľmi silný, bolo ťažké vybrať jedného oceneného. V niektorých oblastiach sme mali aj dvoch favoritov, ale vybrať sme mohli iba jedného," uviedla kurátorka a porotkyňa NCD21 Sylvia Jokelová.

Vybrané projekty a nominovaných nájdu záujemcovia na ncd.scd.sk a od 24. septembra na výstave v Hurbanových kasárňach v Bratislave. Galavečer NCD 2021 - Produktový dizajn sa uskutoční 8. októbra v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava, sledovať ho bude možné aj v online prenose na facebookovej stránke ocenenia. Okrem hlavných cien v jednotlivých kategóriách vyhlásia aj ceny pre osobnosti/kolektívy dizajnu a špeciálne uznania.