Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Kultúra

Nechajte sa zbaliť na remeslo

Na Dni majstrov ÚĽUV prichádzajú výrobcovia z celého Slovenska Foto: Karol Štubňa

Viac ako 100 ľudovoumeleckých výrobcov z celého Slovenska príde do Bratislavy predviesť svoje remeslo a ponúknuť najkvalitnejší sortiment svojich výrobkov.

Bratislava 17. augusta (OTS) - Festival Dni majstrov ÚĽUV zavíta do ulíc Starého mesta Bratislavy 5. a 6. septembra. A bude jubilejný. Dokonca dvojnásobne - nielenže ÚĽUV – hlavný organizátor festivalu si pripomína 70 rokov od svojho vzniku, ale aj samotný festival má už neuveriteľných 25 rokov. Príďte si vychutnať tradičné remeslá v spoločnosti zručných výrobcov z celého Slovenska. Nechajte sa zbaliť na remeslo.

Centrum Bratislavy ožije remeslami

Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) chce ponúknuť návštevníkom to najlepšie, čo má. Ľudí. Viac ako 100 ľudovoumeleckých výrobcov z celého Slovenska príde predviesť svoje remeslo a ponúknuť najkvalitnejší sortiment svojich výrobkov. Hviezdoslavovo námestie sa tak pomyselne rozdelí na 3 kraje, kde návštevníci môžu stretnúť hrnčiarov, kováčov, tkáčky, drevorezbárov, drotárov a veľa iných výrobcov, ktorí sa usilujú o uchovanie tradičných remeselných výrob. Sekundovať im budú mladí dizajnéri, ktorí dokazujú, že tradícia môže ožívať aj v súčasnom dizajne.

Zážitkom pre návštevníkov je aj možnosť vidieť pohromade desiatky paličkáriek. Na Primaciálnom námestí budú vyrábať jemnučké paličkované čipky, ktorými sa Slovensko pýši po celom svete. Ak naberiete odvahu napodobniť ich mihajúce sa ruky, zástupkyne vybraných klubov čipkárok vás radi zasvätia do tajomstva svojho remesla.

O Školu remesiel je vždy velký záujem
Foto: ÚĽUV

Vrcholom podujatia bude opätovne udeľovanie titulu majster ľudovej umeleckej výroby. Už od roku 1959 ÚĽUV udeľuje titul najlepším výrobcom za umelecký prínos a dosiahnutie výnimočných výsledkov vo svojom remesle. Spolu s Ministerstvom kultúry SR tento rok ÚĽUV ocení výnimočne až siedmich zručných majstrov. Počas programu Pocta majstrom remesla spoznáme majstrov za rok 2015: keramikárku Izabelu Chylovú, čipkárku Hedvigu Kátlovskú, krasličiarku Oľgu Lórantovú, drevorezbárov Miloslava Jaroša a Viliama Meška, tkáča Metoda Salvu a hrnčiara Alexandera Sklenára.

ÚĽUV prenesie do ulíc Bratislavy aj svoju povestnú školu remesiel. Zruční lektori budú učiť tradičné remeselné techniky deti aj dospelých na Primaciálnom námestí a na nádvorí sv. Juraja v Primaciálnom paláci
V Justiho sieni sa zase návštevníci oboznámia s tradíciou a súčasnosťou drotárskej tvorby v rámci výstavy Galéria drotárie.

Zábava a dobroty pre detí aj dospelých

Primaciálny palác ponúka aj oddychovú zónu pre deti aj dospelých na nádvorí sv. Jána Nepomuckého – deti sa zabavia na drevenom kolotoči, môžu vyskúšať drevené chodúle, či hojdačku a dievčatá odídu so zapletanými vrkočmi. V sobotu popoludní sa v detskom bábkovom divadle predstaví Kamarát Bambuľko.

Pre deti sú v rámci festivalu pripravené aj súťaže, škola malých odzemkárov, škola hry na zvonce a školička tanca.

Ani tento rok nesmie chýbať vandrovka za remeslom – zábavno-súťažný kvíz pre deti aj dospelých. Pre úspešných vandrovníkov sú pripravené lákavé ceny.

Tradičné remeslá sú príťažlivé pre malých aj veľkých
Foto: ÚĽUV


Milovníci módy a budúce nevesty by si nemali nechať ujsť módnu prehliadku „Vydáva sa ďiovča“ na Hlavnom námestí. Svadobné šaty inšpirované krojmi sa budú vynímať vo víre tancov folklórnych súborov Váh, Detva a tanečnej skupiny CreDance.

Tradičnú slovenskú kuchyňu nájdu návštevníci na Rybnom a Primaciálnom námestí. Hlad môžu zahnať vynikajúcimi párancami, podpecníkmi, či zemiakovými plackami. Na svoje si prídu aj milovníci špecialít zo salaša. Oživením bude tohto roku aj ponuka hrušovského lepníka a vajnorských lokší.

Príbeh festivalu a ÚĽUV-u vo fotografii

70. výročiu založenia Ústredia ľudovej umeleckej výroby a 25. výročiu festivalu Dni majstrov bude venovaná exteriérová výstava ÚĽUV vo fotografii. V tieni korún stromov na Hviezdoslavovom námestí si návštevníci môžu zaspomínať na vznik garanta zachovávania a rozvíjania tradičných remesiel, ako aj na počiatky jedinečného festivalu remesiel a ľudovej kultúry od roku 1991 až po súčasnosť.

V nedeľu o 8:30 v Kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci bude odslúžená sv. omša za nositeľov tradícií a remesiel.

Pohladenie pre uši aj oči

A keďže remeslo ide lepšie od ruky pri dobrej hudbe, ÚĽUV aj tento rok sľubuje bohatý hudobno-tanečný program na Hlavnom námestí a v Altánku na Hviezdoslavovom námestí. Predstavia sa známe tanečné kolektívy: SĽUK, Lúčnica, FS Železiar, FS Detva, FS Váh, CreDance, ako aj mnohí sólisti a inštrumentalisti. O dobrú zábavu sa určite postarajú Vrbovskí Víťazi a Rusín Čendeš orchestra.

V rámci kultúrneho leta v hlavnom meste máte opäť možnosť zažiť predvádzanie tradičných remesiel, ľudový tanec, hudbu, módnu prehliadku, divadlo, ale aj dobré jedlo a zábavu. A tento rok ešte o niečo slávnostnejšie a veľkolepejšie vďaka okrúhlym jubileám, ktoré si ÚĽUV a jeho výnimočný festival pripomína.

Foto: ÚĽUV