Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Nedožitých 70 rokov Jiřího Schelingera pripomenie album Hrrr na ně...

Na archívnej snímke z 9. júna 1976 Jiří Schelinger na Bratislavskej lýre. Foto: TASR - Magda Borodáčová

Jiřího Schelingera, muža s podmanivou charizmou a majiteľa nezameniteľného 'chrapľáku', možno označiť ako ikonu československého hardrocku 70. rokov 20. storočia.

Bratislava 2. marca (TASR) – Rok dvojitého výročia speváka Jiřího Schelingera (*6. 3. 1951 - †13. 4. 1981) pripomína LP reedícia dnes už legendárneho albumu Hrrr na ně... Tá aktuálne vychádza v Supraphone nanovo remasterovaná, ale inak v podobe maximálne blízkej prvému vydaniu z roku 1977, so starostlivo zrekonštruovaným obalom, doplneným o spomienkové texty a dobové fotografie Otta Dlabolu. TASR o tom informovala PR manažérka Adriana Čahojová.

Desiatka piesní oživujúca fanúšikmi stále veľmi obľúbené kúsky, ako Kartágo, Mám rád lidi alebo Lucrezia Borgia, bola na svoju dobu malým zázrakom. Kapela vyšla víťazne z boja doslova o každý decibel i nevyhovujúce slová s normalizačnou kontrolou kvality.

„Zrazu sme s Jirkom vedeli, že sa nám splnil sen. Ten album bol pre nás veľmi dôležitý, pretože naštartoval Jirkovu popularitu. Obzvlášť preto, že sme dokázali hrať vlastnú tvorbu. To bola nádhera. Po toľkých rokoch to začalo mať 'ksicht',” spomína Schelingerov dôležitý 'parťák' a kapelník František Ringo Čech na obdobie vzniku albumu Hrrr na ně... v knihe Jiří Schelinger: Život a... 1951 – 1981 z pera Petra Bošnakova a jeho mladšieho brata Milana Schelingera.

Jiřího Schelingera, muža s podmanivou charizmou a majiteľa nezameniteľného 'chrapľáku', možno označiť ako ikonu československého hardrocku 70. rokov 20. storočia. Jeho piesne a albumy, ktoré nahral so Skupinou Františka Ringo Čecha, odolávajú pribúdajúcemu času a aj po niekoľkých desaťročiach sa stále dajú nazvať skutočnými majstrovskými kúskami nielen v rámci svojho žánru.

„Naozaj ma teší, že v roku, keď si pripomíname otcovo dvojvýročie, vychádza práve LP Hrrr na ně... Z môjho pohľadu je to jeden z najvydarenejších albumov českej, respektíve československej rockovej scény, ktorý ovplyvnil celú plejádu mladších rockových muzikantov a spevákov. A hlavne Hrrr na ně... vnímam ako jednu z najvypovedajúcejších platní o otcovi. O to viac ma teší, že teraz vychádza v rovnakej podobe ako na jeseň v roku 1977,“ uviedla na adresu aktuálnej LP reedície dcéra Jiřího Schelingera Andrea.