Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva zapísali nové prvky

Na snímke ukážka tradičného baníckeho salamandrového odevu. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa ministra kultúry Mareka Maďariča je v nehmotnom kultúrnom dedičstve najviac zakotvená naša osobitosť.

Bratislava 24. októbra (TASR) - V Dvorane Ministerstva kultúry SR sa dnes uskutočnilo slávnostné vyhlásenie prvkov zapísaných do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. K radvanskému jarmoku, aušusníckym službám špaňodolinských baníkov, ručnému zvoneniu na zvony, fujare a terchovskej muzike pribudli čičmianske ornamenty, Banskoštiavnický Salamander, tradičné bábkarstvo, gajdy a gajdošská kultúra.

Podľa ministra kultúry Mareka Maďariča je v nehmotnom kultúrnom dedičstve najviac zakotvená naša osobitosť. "Pri tých hmotných pamiatkach všetci vidia, či chátrajú, či sú obnovené, a to nehmotné, tým, že je často neviditeľné, tak sa môže stať, že nám odchádza. Preto je veľmi dôležité ho reflektovať a tie najlepšie veci aj zapisovať na takýto zoznam," uviedol Maďarič. Ako dodal, aj tento zoznam je prostriedkom, ako udržiavať nehmotné kultúrne dedičstvo.





Ľudová kultúra na Slovensku

Na snímke ukážka bábkového divadla. Tradičné bábkarstvo zapísali do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.
Foto: TASR/Martin Baumann
"Myslím si, že Slovensko je zem veľmi bohatá na tradičnú ľudovú kultúru, že tie prejavy sú živé, čo je požiadavka UNESCO, že tá kontinuita má byť medzigeneračnou výmenou z generácie na generáciu zachovávaná," uviedol generálny riaditeľ Slovenského ľudového umeleckého kolektívu Juraj Hamar.

Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska je súpisom významných prvkov, praktík, ktoré sú uznávané spoločnosťami i jednotlivcami a pretrvávajú v súlade s univerzálnymi princípmi ľudských práv, rovnosti, podpory a vzájomnej úcty medzi kultúrnymi spoločenstvami. Zápis prvkov do národného zoznamu je základnou podmienkou pre uchádzanie sa o zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

V tomto roku SR oslavuje 20. výročie vstupu do UNESCO a desiate výročie prijatia Dohovoru UNESCO o ochrane nehmotného kultúrneho dedičstva.