Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Kultúra

Začal sa sviatok filmu v nemeckej metropole - Berlinale

Juliette Binoche na tlačovej konferencii na festivale Berlinale. Foto: TASR/AP

V súťaži celovečerných filmov na Berlinale 2015 sa o hlavné trofeje - Zlatého a Strieborných medveďov - bude uchádzať 19 filmov.


Berlín 5. februára (TASR) - Svetovou premiérou súťažnej drámy Nobody Wants the Night renomovanej španielskej režisérky Isabel Coixetovej s francúzskou hviezdou strieborného plátna Juliette Binoche v hlavnej úlohe sa dnes večer začal v Berlíne už 65. ročník tamojšieho medzinárodného filmového festivalu - Berlinale.

Splnomocnenkyňa spolkovej vlády pre kultúru a médiá Monika Grüttersová vo svojom príhovore podčiarkla význam slobody. Sloboda nie je garantovaná, za slobodu treba bojovať, konštatovala zrejme aj pod vplyvom nedávnych teroristických útokov v Paríži.

Už úvodnú projekciu prehliadky sledovalo hľadisko nabité početnými hosťami, osobnosťami verejného spoločenského a kultúrneho života. Nechýbali v ňom ani viacerí špičkoví umelci, hlavné predstaviteľky otváracieho filmu, členovia medzinárodnej poroty či rakúsky oscarový herec Christoph Waltz, jeho americký kolega James Franco, ale aj francúzska herečka a modelka ukrajinského pôvodu Olga Kurylenková známa z bondovky Quantum of Solace (2008) či osobnosti filmovej scény z nemecky hovoriacich krajín, herečky Veronica Ferresová, Hannelore Elsnerová a Senta Bergerová alebo režisér Tom Tykwer.

V histórii Berlinale sa stalo iba po druhý raz vôbec, že prítomní si na úvod festivalu mohli pozrieť dielo ženy-režisérky. Podobnej pocty sa dostalo v roku 1995 nemeckej filmárke Margarete von Trottaovej a jej dráme Das Versprechen.

Berlinale 2015 však možno označiť za festival "silných žien", pretože z celkove 441 filmov zo 72 krajín, vrátane SR, ktoré prehliadka ponúkne v rôznych sekciách, nakrútili viac ako štvrtinu filmárky.

Megapodujatie ponúkne celkove viac ako 1000 projekcií v 26 kinosálach, ale aj celý rad tradičných rámcových podujatí. Organizátori rátajú s návštevou okolo 300.000 filmových nadšencov.

Slovensko o hlavné ceny nebojuje

V súťaži celovečerných filmov na Berlinale 2015 sa o hlavné trofeje - Zlatého a Strieborných medveďov - bude uchádzať 19 filmov v zastúpení veľkých a významných kinematografií (USA, Čína, Francúzsko, Nemecko, Japonsko, Rusko, Poľsko, Španielsko), ako aj tvorcov z filmovo menej známych krajín (Guatemala, Irán, Vietnam). Slovensko, ani ČR v nej zastúpenie nemajú, aj keď ČR figuruje v programe festivalu ako koproducent súťažnej snímky Averim!, ktorá vznikla v rumunsko-bulharsko-českej spolupráci.

Vďaka debutu Ivana Ostrochovského s názvom Koza, ktorý vznikol v slovensko-českej koprodukcii, bude mať však SR zastúpenie v sekcii Forum, akomsi medzinárodnom fóre mladých talentov a vďaka bábkovej snímke Rosso Papavero z dielne Martina Smatanu aj v súťažnej krátkometrážnej časti sekcie Generation - Generation Kplus.

V sekcii Panorama uvedú dokumentárnu snímnku Danielův svět českej režisérky Veroniky Liškovej, ktorý bude mať v Berlíne medzinárodnú premiéru a ktorý sa venuje pedofilnej komunite v ČR. Kameramanom tejto snímky, ktorá si odniesla Cenu divákov z Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov v Jihlave, je rodák z Bratislavy Braňo Pažítka.
Vyplýva to z informácií na webovej stránke prehliadky, ako aj materiálov tlačovej agentúry DPA. O laureátoch festivalu v hlavnej súťaži rozhodne sedemčlenná medzinárodná porota pod vedením amerického filmára Darrena Aronofského.

Jeden z ocenených umelcov je však už známy. Medzinárodne uznávaný nemecký režisér, prezident Európskej filmovej akadémie Wim Wenders si prevezme čestného Zlatého medveďa. Jeho tvorbu predstavia na Berlinale 2015 v špeciálnej retrospektívnej prehliadke.

Na festival, ktorý potrvá do 15. februára zavítajú aj v tomto roku početné hviezdy strieborného plátna. Očakáva sa napríklad návšteva Nicole Kidmanovej, Helen Mirrenovej či Natalie Portmanovej, ako aj Roberta Pattinsona alebo Iana McKellena.