Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Edita Gruberová si prevzala prestížnu Karajanovu cenu

Edita Gruberová Foto: TASR/AP Photo

Významné ocenenie, ktorého dotácia je určená na podporu mladých talentov, mieni svetoznáma slovenská sopranistka využiť na podporu dvoch krajanov.

Baden-Baden 29. novembra (TASR) - Svetoznáma slovenská sopranistka, nekorunovaná kráľovná belcanta Edita Gruberová, si dnes v nemeckom Baden-Badene prevzala prestížnu Hudobnú cenu Herberta von Karajana, dotovanú sumou 50.000 eur.

Významné ocenenie, ktorého dotácia je určená na podporu mladých talentov, mieni laureátka využiť na podporu dvoch krajanov. Jedným z nich bude nemeckými i švajčiarskymi médiami nemenovaný pianista a dirigent, druhým barytonista Richard Šveda, žiak dlhoročného sólistu Opery SND Františka Livoru. Talentovaný umelec nechýbal po jej boku ani na dnešnom koncertnom vystúpení, na ktorom Gruberová ponúkla Mozartove, Schubertove a Dvořákove piesne, ako aj operné árie W.A. Mozarta. Podľa internetovej stránky Festspielhausu v Baden-Badene figuroval v jeho programe aj opus Sergeja Rachmaninova.

Rodáčka z Bratislavy sa v priebehu uplynulých desaťročí stala oslavovanou koloratúrnou sopranistkou na najvýznamnejších operných svetových scénach a predstavila sa i na najväčších festivalových prehliadkach. Po páde komunizmu v bývalom Československu sa frekvencia jej návštev v oboch nástupníckych krajinách výrazne zvýšila, v metropole Slovenska prevzala dokonca post čestnej prezidentky Bratislavských hudobných slávností.

Jednu zo svojich známych úloh - Kráľovnú noci z Mozartovej Čarovnej flauty - spievala pred štyrmi desaťročiami aj pod taktovkou samotného Herberta von Karajana, jedného z najslávnejších dirigentov 20. storočia, po ktorom je pomenované Gruberovej najnovšie ocenenie. Z množstva ďalších spomeňme aspoň party v operách ako Ariadna na Naxe, Norma, Námesačná, Manon, Rigoletto, La Traviata, ale aj Don Giovanni, Únos zo Serailu, Maria Stuartová a Anna Boleynová.

Edita Gruberová je nositeľkou vysokých slovenských, rakúskych i bavorských štátnych vyznamenaní, ale aj Ceny Sira Laurencea Oliviera, nemeckej hudobnej ceny Echo Klassik a Ceny kritikov Franca Abbiatiho. Je čestnou členkou Viedenskej štátnej opery.

Laureátmi Ceny Herberta von Karajana sa od roku 2003 stali postupne husľová virtuózka Anne-Sophie Mutter, Berlínski filharmonici, klavirista Jevgenij Kisin, dirigent Valerij Gergijev, tanečník a choreograf John Neumeier, pianista Alfred Brendel, basbarytonista Thomas Quasthoff, dirigent i pianista Daniel Barenboim, dirigent a hudobný pedagóg Helmuth Rilling a vlani mezzosopranistka Cecilia Bartoli.