Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Našiel sa 70 rokov stratený obraz Kandinského

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Vasilij Kandinskij je považovaný za zakladateľa abstraktnej maľby.

Norimberg 14. mája (TASR) – V Nemecku objavili obraz Vasilija Kandinského, ktorý bol viac ako 70 rokov ukrytý pred očami verejnosti. V piatok to oznámil aukčný dom umenia Ketterer Kunst so sídlom v Mníchove, informuje agentúra DPA.

Odborníkom z aukčného domu Ketterer Kunst sa podarilo lokalizovať a následne potvrdiť pravosť obrazu Kandinského s názvom Zahnuté špičky. Hodnota obrazu sa odhaduje na 300 tisíc eur.

„O tento obraz sa zaujímalo množstvo odborníkov na umenie, avšak jeho presná poloha a vzhľad bola celé desaťročia neznáma," uviedol riaditeľ aukčného domu Robert Ketterer.

Obraz bol naposledy vystavovaný v roku 1932. Z očí verejnosti zmizol v roku 1949, predpokladá sa, že Kandinskij ho vtedy sám predal do súkromnej zbierky. Aukčný dom umenia Ketterer Kunst získal obraz z pozostalosti a v polovici júna ho plánuje vydražiť.

Vasilij Kandinskij je považovaný za zakladateľa abstraktnej maľby. Narodil sa v Rusku v roku 1866, no väčšinu svojho života prežil v Nemecku a vo Francúzsku. Známy je najmä jeho obraz Der Blaue Reiter, podľa ktorého bol pomenovaný známy spolok expresionistických, neskôr abstraktných maliarov.