Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zomrel Gunther Witte, vymyslel seriál Miesto činu

Na archívnej snímke z 4. októbra 2016 Gunther Witte v Hamburgu. Gunther Witte, muž, ktorý stál pri zrode najdlhšie vysielaného a mimoriadne úspešného voľného seriálu nemeckej verejnoprávnej televízie Miesto činu (Tatort), už nie je medzi živými. Niekdajší šéf oddelenia televíznych filmov Západonemeckého rozhlasu a televízie (WDR) zomrel vo štvrtok 16. augusta 2018 v Berlíne náhle vo veku 82 rokov. Foto: TASR/DPA

Witteho ocenili v roku 2001 Cenou Adolfa Grimmeho za celoživotné zásluhy o rozvoj televízie.

Berlín 20. augusta (TASR) - Gunther Witte, muž, ktorý stál pri zrode najdlhšie vysielaného a mimoriadne úspešného voľného seriálu nemeckej verejnoprávnej televízie Miesto činu (Tatort), už nie je medzi živými.

Niekdajší šéf oddelenia televíznych filmov Západonemeckého rozhlasu a televízie (WDR) zomrel vo štvrtok 16. augusta v Berlíne náhle vo veku 82 rokov.

Meno rodáka z lotyšskej Rigy, ktorý však vyrastal v nemeckej metropole, nie je ani v spolkovej republike veľmi známe. Platí to napriek tomu, že jeho "vynález" patrí medzičasom k Nemecku rovnako ako futbal či pivo a že sa práve jemu podarilo zmeniť televízne zvyklosti krajanov v miere dovtedy nepoznanej.

Muž, ktorý študoval divadelnú vedu a manažment v bývalej Nemeckej demokratickej republike, aby odišiel neskôr na Západ, pracoval vo WDR v rôznych funkciách už od roku 1963. O šesť rokov neskôr dostal úlohu vymyslieť koncepciu kriminálneho televízneho seriálu, ktorá sa, ako sa ukázalo, na desaťročia stala "ťahákom" a zárukou vysokej miery sledovanosti. Vlani si jednu z epizód seriálu pozrelo rekordných 14,6 milióna divákov.

Medzičasom videli diváci v Nemecku, ale aj Rakúsku a Švajčiarsku celkovo 1063 epizód seriálu Miesto činu, ktorý nie je neznámy ani divákom v zahraničí vrátane Slovenska. Podobne ako pre mnohých fanúšikov žánru v SR bol aj Witteho obľúbeným hrdinom seriálu komisár Schimanski, ktorého predstaviteľ Götz George (1938-2016) už tiež nie je medzi živými.

Witteho ocenili v roku 2001 Cenou Adolfa Grimmeho za celoživotné zásluhy o rozvoj televízie.