Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Nevidiaci a slabozrakí sa v Michalovciach venujú spevu i ručným prácam

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Spevácka skupina Nádej v tomto roku získala na 13. ročníku súťažnej prehliadky Srdce ako dar v Michalovciach dokonca prvé miesto v jednej z viac ako desiatich kategórií.

Michalovce 26. novembra (TASR) – Členovia Základnej organizácie Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ZO ÚNSS) v Michalovciach sa spoločne stretávajú pri speve i tvorivých dielňach už približne 45 rokov. Organizujú aj výlety. Pre TASR to uviedla dlhoročná predsedníčka ZO ÚNSS v Michalovciach Mária Lorincová.

Podľa jej slov v organizácii už takmer 15 rokov funguje spevácka skupina Nádej, ktorá so svojím repertoárom vystupuje na rôznych miestnych i celoslovenských spoločenských a kultúrnych akciách. V tomto roku získala na 13. ročníku súťažnej prehliadky Srdce ako dar v Michalovciach dokonca prvé miesto v jednej z viac ako desiatich kategórií.

Medzi aktivity, ktoré členovia vykonávajú, patria aj ručné práce. "Tvoríme najmä papuče pre deti i dospelých, ale aj ružence či ihelničky," vymenovala predsedníčka. Výrobou sa prispôsobujú aj rôznym sviatkom. Počas Vianoc tvoria vence či ozdoby, Veľká noc ich zas inšpiruje k tvorbe vajíčok, ale aj iných dekorácií s touto tematikou. Organizujú tiež šachový turnaj v rámci kraja. "Keď sme boli mladší, robievali sme aj rôzne akadémie či večierky, napr. pri príležitosti dňa nevidiacich," dodala.

Členovia organizácie sa stretávajú pravidelne v utorok a štvrtok. "Posedíme si pri kávičke, porozprávame sa, zaspievame si," priblížila predsedníčka s tým, že hovoria aj o tom, aké podujatie by mohli spoločne absolvovať. Podľa jej slov sa veľmi radi stretávajú. "Máme medzi sebou aj zdravých priateľov, ktorí nám pomáhajú. Povieme si o všetkých starostiach i problémoch, ale sa aj potešíme vtipom či príhodami zo života," doplnila. Športové a vzdelávacie aktivity vykonávajú v spolupráci s inými organizáciami.

Lorincová tvrdí, že mladí ľudia o členstvo v organizácii nemajú veľmi záujem. V tejto súvislosti ZO spolupracuje aj s lekármi. Členovia majú totiž k dispozícii aj poradenstvo, a to v pondelok a piatok.

Organizácia má v súčasnosti približne 50 členov. Veková kategória sa pohybuje od 30 do 70 rokov.